logo

Oxid uhelnatý za posledních 24 hodin otrávil v Praze a Plzni celkem 13 lidí včetně několika dětí, nepodceňujte tento nebezpečný plyn!

Hlavní město PrahaPlzeňský kraj - 2.8.2017

Posádky ZZS v Plzni a Praze musely za uplynulých 24 hodin zasahovat u několika případů intoxikace osob nebezpečným oxidem uhelnatým. Vše se naštěstí obešlo bez ztrát na životech.

V úterý večer došlo v Plzni k intoxikaci 3 osob oxidem uhelnatým (CO). Na místo byly vyslány v setkávacím systému tři výjezdové skupiny RZP a jedna lékařská RV. Po ošetření na místě byla žena převezena na Emergency Fakultní nemocnice Plzeň a dvě děti na ambulanci dětské kliniky téže nemocnice. Za pomoc záchranáři děkují kolegům z HZS Plzeňského kraje, kteří u události zasahovali společně s policií.

V hlavním městě Praze záchranáři poskytovali pomoc celkem deseti oxidem uhelnatým intoxikovaným osobám. U dalších čtyřech případů, kdy byl v bytě namontovaný hlášič, alarmující únik CO, naštěstí stačili obyvatelé zamořený prostor opustit bez zdravotní újmy.

Záchranáři varují před podceňováním nebezpečí tohoto vysoce toxického a životu nebezpečného plynu, navíc bez chuti a zápachu. Prevence spočívá v revizi všech plynových spotřebičů v domácnosti, mějte tedy karmu v pořádku, jak tu plynovou, tak i tu životní. Důležité je i větrání a pravidelná revize komínů. V neposlední řadě si domů pořiďte detektor přítomnosti CO. Stojí v řádech stokorun, což za záchranu života není mnoho. Pokud nevíte, kde ho zakoupit, podívejte se třeba na tento odkaz.
ebc8ae6e6c0ccfcd9f70daad28a0437e
Základní příznaky otravy CO jsou:

-lehké rozjaření nebo naopak otupělost, ospalost, nepřesná koordinace pohybů
-větší pocit sebejistoty (paradoxní euforie)
-zrychlení srdečního tepu, zrychlené dýchání
-pocit nepohodlí, rozlady
-bolesti hlavy, bušení ve spáncích
-příležitostně i nevolnost a zvracení
-třešňově červená lůžka nehtů a rty, jazyk
-zrychlené dýchání, bezvědomí a šokový stav

Při podezření opusťte ihned protor, kde se může plyn vyskytovat.

Související články:


Dvě třetiny lidí si neuvědomují riziko otravy oxidem uhelnatým

Má být součástí výbavy sanitek ZZS osobní detektor oxidu uhelnatého? Jednoznačně ano!


Foto ZZS PLK/Karel Sýkora