logo

Zabere skutečně pražská záchranka půlku rozestavěné budovy bývalé radnice na Palmovce?

Hlavní město Praha - 14.9.2017

Dle informace z pražské ZZS, že schází už jen krok k tomu, aby se její vedení – ředitelství, technickohospodářská oddělení a zdravotnické operační středisko, přestěhovalo do nových prostor na pražské Palmovce v rozestavěném objektu budovy radnice osmé městské části, která ale nezabere celý prostor, proto je v něm místo pro kanceláře ZZS. Rozhodnutí je nyní na Zastupitelstvu hlavního města Prahy. Rozestavěný objekt budovy Centrum Palmovka připadne městské části Praha 8, jak uvedl pražský radní pro majetek Karel Grabein Procházka (ANO).

Objekt byl předmětem sporů mezi Prahou 8, magistrátem a stavební firmou Metrostav, nakonec se podařilo vyjednat dohodu. Sídlo záchranářů bude zabírat polovinu plochy objektu, ve zbytku bude úřad Prahy 8 a komerční prostory. Magistrát dá městské části na stavbu centra dotaci 600 milionů korun, dostavba by měla být hotova do poloviny roku 2019.

Dosud nebylo jasné ani to, komu rozestavěný objekt poblíž stanice metra vlastně patří. S jeho stavbou začala v roce 2014 radnice Prahy 8, pozemek však patří městu a o vlastnictví rozhodoval soud. Nakonec na základě mimosoudní dohody budova připadne městské části, která obdrží dotaci na dostavbu a záchranářům poskytne na 50 let nájem poloviny objektu zdarma.

Dotaci včera schválili pražští radní. Podle Procházky se po půl roce vyjednávání podařilo dospět k řešení, které vyhovuje všem. „Kdybychom stavěli na zelené louce, tak třeba v Troji, kde se o sídle uvažovalo, by investice vyšla asi na 950 milionů,“ řekl. Přidělení peněz musí ještě schválit zastupitelé.

Peníze poskytne magistrát Praze 8 ve třech splátkách. První bude ve výši 300 milionů korun, další dvě radnice obdrží poté, co doloží, že předchozí prostředky vyčerpala. Částka 600 milionů odpovídá zhruba polovině z původně vysoutěžené ceny na stavbu objektu. Jednou z podmínek pro udělení dotace je dokončení budovy nejpozději 30. června 2019.

Oproti původnímu plánu na sídlo ZZS HMP v Troji se ale nebude jednat o novou budovu, a nebude v ní ani zamýšlené výjezdové stanoviště, které v únoru tohoto roku, když se na veřejnost poprvé dostala informace o možném stěhování záchranky, tehdy nevyloučil radní pro oblast zdravotnictví Radek Lacko. Z taktického pohledu se jedná o nijak zvlášť zásadní krok, pouze se přestěhují kanceláře z jedné budovy do druhé.
palmovka                                                                BUDOVA NA PALMOVCE
Magistrát HMP chtěl v minulosti vybudovat sídlo záchranky v Troji poblíž výjezdu z tunelu Blanka proti se však postavila tamní radnice a celou věc hnala až před soud. Obavy měla z nárůstu dopravy v okolí a také se jí nepozdávalo umístění budovy v záplavové zóně. Podle plánu několikrát upravované a předělávané studie se mělo do trojského objektu přestěhovat kompletní ředitelství a ostatní kanceláře THP, inspektoři (provozu), operační středisko, dopravní oddělení se zázemím autoprovozu, prostory zde mělo mít školící a výcvikové středisko, dále jedno výjezdové stanoviště vzhledem ke strategické pozici sídla ZZS a také kamion pro hromadná neštěstí Golem (u něj se nevylučuje možnost nové dislokace na letišti Ruzyně, kde měla být letos otevřena nová výjezdová základna). Zamýšlena byla i ordinace praktického lékaře pro okolní obyvatele atd.

Realitou budou nyní na Palmovce ale jen kanceláře vedení záchranky a technickohospodářská oddělení s operačním střediskem, což je škoda, protože takto bude mít záchranka další důležitá pracoviště stále jinde po městě, přitom vše mohlo být na jednom místě. Nová adresa vedení ZZS HMP tak oproti Troji tak jistotně nijak neovlivní nárůst provozu v jejím okolí. Nebude u ní totiž ani parkoviště a objekt se nebude ani oplocovat, uvedl v tiskové zprávě ředitel Kolouch.

702968_17204_zachranka_nova_budova_celek                                                              PŮVODNÍ PROJEKT V TROJI
bon-3                                                          PŘEPRACOVANÝ PROJEKT V TROJI
Záchranka bude zabírat polovinu plochy objektu, ve zbytku bude úřad MČ Praha 8 a také komerční prostory. Je otázkou, zdali se tedy bude jednat opravdu o důstojné sídlo této důležitě městské organizace, slavící navíc letos 160 let od založení, jako je tomu v jiných krajích ČR, kde mají záchranné služby svoje hlavní objekty ve valné většině postavené tzv. na zelené louce dle svých požadavků a představ, a nikoliv jen pouze v rámci možností upravené již stojící či rozestavěné objekty, což je sice levnější, ale rozhodně nikoliv symsluplnější varianta.

„V budově budou neustále přítomní zdravotničtí profesionálové, kteří by v případě nouzové události – například vážné dopravní nehody či pacienta se srdeční zástavou – dokázali v bezprostředním okolí rychle zasáhnout. Dispečink záchranné služby je proto vybavený i automatizovaným externím defibrilátorem, monitorem životních funkcí a lékařským kufrem,“ dodává k osídlení budovy na Palmovce ještě ředitel Kolouch.


Pohled do historie:

2010-Pražská zdravotnická záchranka bude mít nové sídlo

2014-Nové sídlo pražské záchranky by mohlo mít stavební povolení příští rok

2015-Troja podala kvůli sídlu pražské záchranné služby žalobu na magistrát

2015-Nové sídlo pražské záchranky bude přeci jen stát v Troji

2017-Bude mít pražská záchranka konečně své sídlo? Magistrát jí chce nastěhovat na Palmovku