logo

Na jihu Čech zahynul další motorkář, u Rájova se čelně střetl s osobním automobilem

Jihočeský kraj - 30.9.2017

V pátek, 29. 9. 2017, krátce před druhou hodinou odpoledne byla na zdravotnické operační středisko ZZS JčK nahlášena vážná dopravní nehoda. Ke střetu motocyklisty a osobního vozu došlo na silnici mezi obcemi Rájov a Přísečná na Českokrumlovsku. K nehodě byly okamžitě vyslány výjezdové skupiny ZZS z Českého Krumlova.

Záchranáři na místě ošetřovali dvě zraněné osoby. Čtyřiadvacetiletého motocyklistu, který zůstal po nárazu v bezvědomí a nejevil žádné známky života. Svědek události ještě před příjezdem záchranářů začal s poskytováním první pomoci, na jeho snahu navázaly posádky ZZS rozšířenou resuscitací. Přes veškerou snahu všech zúčastněných se nepodařilo mladého muže zachránit, podlehl na místě mnohačetným poraněním hlavy, páteře a hrudníku.

Dále zdravotníci ošetřili dítě předškolního věku, které cestovalo v osobním vozidle. Malý pacient byl s lehkým poraněním hrudníku převezen do Českobudějovické nemocnice.

K události byl vyslán i zdravotnický intervent ZZS JčK, který poskytl první psychickou pomoc svědkům a účastníkům nehody přímo na místě zásahu.


K nehodě došlo krátce po půl druhé hodině odpolední na hlavním silničním tahu I/39 v katastru obce Přísečná na Českokrumlovsku. Na místě zasahovaly všechny složky IZS. Dle prvotního šetření řidič (24) motocyklu tovární značky Aprilia, jedoucí po uvedené komunikaci ve směru na Český Krumlov, zatím z přesně nepotvrzené příčiny vyjel při projíždění pravotočivé zatáčky do protisměru, kde se jeho stroj čelně střetl s vozidlem tovární značky Škoda Octavia. Následkem pádu mladík utrpěl závažná poranění, kterým na místě podlehl. Jeho motocykl se po nárazu vzňal a shořel. Řidič a spolujezdec ve Škodě Octavii utrpěli naštěstí jen lehká poranění a po ošetření na místě byli převezeni na pozorování do českobudějovické nemocnice.

Přesná příčina a průběh nehody jsou předmětem následného šetření českokrumlovských dopravních policistů. K objasnění všech skutečností bude u zemřelého provedena zdravotní pitva. Zkouška na přítomnost alkoholu u řidiče Škody Octavia proběhla s negativním výsledkem. Provoz v místě nehody byl omezen jen částečně.

Jak již bylo sděleno, na jihočeských silnicích vyhasly od středečního večera do dnešního odpoledne již tři životy motorkářů. Opětovně tímto nejen na motorkáře, ale i další účastníky dopravního provozu apelujeme, aby důsledně dodržovali všechna pravidla bezpečnosti silničního provozu.

Uvedený mladík se tak v tomto roce stal již 39. obětí dopravních nehod na jihočeských silnicích, uvedl k události por. Mgr. Miroslav Doubek z jihočeské policie.


Za poslední tři dny se jedná již o čtvrtou závažnou nehodu motocyklisty!

u1 u2 u3 u4


Ve středu 27.9. při nehodě motocyklu u obce Semice zemřely dvě osoby (viz. tento článek).

Ve čtvrtek 28.9. zasahovali jihočeští záchranáři hned u dvou těžkých nehod motocyklistů. První se stala odpoledne v Jindřichově Hradci. Osmatřicetiletý motocyklista při nárazu utrpěl těžké poranění hlavy a zůstal v bezvědomí. Zranění ho bezprostředně ohrožovalo na životě. Po zajištění základních životních funkcí a stabilizaci stavu byl pacient letecky transportován na anesteziologicko-resuscitační oddělení Českobudějovické nemocnice. K druhé nehodě motocyklu vyjížděli Prachatičtí záchranáři do obce Zdenice. Čtyřicetiletá motocyklistka utrpěla závažná mnohačetná poranění v oblasti hlavy, trupu a páteře. I tato pacientka byla v přímém ohrožení života. Po poskytnutí nezbytné neodkladné péče se podařilo záchranářům její stav stabilizovat. Následně byla pacientka předána letecké záchranné službě k transportu na anesteziologicko-resuscitační oddělení Českobudějovické nemocnice.

Zdroj: ZZS Jihočeského kraje