logo

Sídlo pražských záchranářů na Palmovce nebude?

Hlavní město Praha - 25.2.2019

V médiích se v tomto měsíci objevila informace, že nové sídlo pražských záchranářů, mající sloužit zejména administrativě a managementu, plánované v léta rozestavěném Centru Palmovka, nebude.

Náměstek primátora Pavel Vyhnánek uvedl, že magistrát zřejmě Praze 8, pod kterou soudy opředené Centrum Palmovka spadá, další dotace, a to z důvodu, že se stavba objektu, který má obývat i ZZS HMP, nikam neposunula, přičemž termín její celkové dostavby, plánovaný na polovinu roku 2019, nedá dodržet, protože se na staveništi prostě nic nedělo, není na něm žádný posun. Zhotovitel, kterým je firma Metrostav, v listopadu kvůli chybějícím znaleckým posudkům odstoupila od smlouvy.


ZZS HMP, prosinec 2017: Ve druhé polovině roku 2018 by měla záchranka zahájit stěhování do dostavované budovy Nová Palmovka v Praze 8, která se stane jejím novým sídlem. Poslední dvě desítky let sídlí záchranná služba v pronajatých prostorách v ulici Korunní.


MČ Praha 8 od magistrátu na realizaci dokončení stavby obdržela první část dotací ve výši 300 milionů korun, stejnou částku požadovala a měla čerpat i nyní, což k okolnostem zřejmě padlo. Navíc je možné, že magistrát bude chtít i těch prvních 300 milionů vrátit zpět a najít nové řešení pro sídlo pražské ZZS.

Jak celá věc dopadne, je ve hvězdách. Jisté je jen jedno, ZZS HMP potřebuje své sídlo jako sůl, ostatně na něj čeká již druhé století. Pokud se Palmovka nezrealizuje, řešení se bude muset najít co nejdřív. Na druhou stranu by nebylo od věci oprášit projekt Troja, který byl komplexním řešením pro záchranáře i administrativu, což se o Palmovce říct rozhodně nedá.


Související články:

bon-3

Budova pro pražskou záchranku v Troji nebude, další variantou je Palmovka

Hlavní město Praha
– 2.10.2016

Nová administrativní budova pražské záchranky v Troji definitivně stát nebude. Magistrát bude jednat o rozestavěné budově radnice na Palmovce, jejíž úprava by byla pro potřeby záchranky nejrychlejším řešením.

 

IMG_9818

OBRAZEM: Výstava k výročí 160 let od založení pražské záchranky

Hlavní město Praha
– 10.12.2017

V sobotu, 8. 12. 2017, uplynulo přesně 160 let od založení pražké záchranné služby. Ta v rámci výročí uspořádala v Kongresovém centru na Vyšehradě interkativní výstavu pro veřejnost.

 

palmovka

Zabere skutečně pražská záchranka půlku rozestavěné budovy bývalé radnice na Palmovce?

Hlavní město Praha
– 14.9.2017

Dle informace z pražské ZZS, že schází už jen krok k tomu, aby se její vedení – ředitelství, technickohospodářská oddělení a zdravotnické operační středisko, přestěhovalo do nových prostor na pražské Palmovce v rozestavěném objektu budovy radnice osmé městské části, která ale nezabere celý prostor, proto je v něm místo pro kanceláře ZZS. Rozhodnutí je nyní na Zastupitelstvu hlavního města Prahy. Rozestavěný objekt budovy Centrum Palmovka připadne městské části Praha 8, jak uvedl pražský radní pro majetek Karel Grabein Procházka (ANO).

 

palmovka

Bude mít pražská záchranka konečně své sídlo? Magistrát jí chce nastěhovat na Palmovku

Hlavní město Praha
– 17.2.2017

Radní Lacko, pod kterého v hlavním městě spadá oblast zdravotnictví, tudíž i záchranná služba, se v minulých dnech pro média vyjádřil ve smyslu nové budovy pražské ZZS. Ta by měla najít své sídlo v rozestavěné budově bývalé radnice pro Prahu 8, která stojí na Palmovce.