logo

Zánovní sanitka, dar pro Zakarpatskou Ukrajinu od Pardubického kraje a jeho záchranky

Pardubický kraj - 2.6.2019

V rámci oslav 620 od první písemné zmínky o městě Perečín, ležícího přibližně 30 kilometrů od Užhorodu v Zakapratské oblasti na Ukrajině, předal 26. 5. 2019 hejtman Martin Netolický se starostou Svitav Davidem Šimkem a náměstkem léčebně preventivní péče Zdravotnické záchranné služby Pardubického kraje MUDr. Otomarem Kušičkou, sanitní vůz WV Transporter T6, který sloužil od roku 2014 krajským záchranářům. Díky pravidelné obměně jejich techniky pomáhá kraj i tímto způsobem ke zlepšení zdravotní péče v nejzápadnějším ukrajinském regionu.

Vůz byl předán na Slovensko – Ukrajinské hranici Starostovi města Perečín Ivanu Pohorilakovi. Věříme, že bude automobil velkou posilou obyvatelům a návštěvníkům Zakarpatské Ukrajiny a zlepší dostupnost přednemocniční neodkladné péče.
61275183_2653291951412330_8701087138734669824_n
„Kromě projektů ve školství se snažíme alespoň částečně pomoci se zlepšením a dostupností zdravotní péče na Zakarpatí. Ta zaostává desítky let za standardem, na který jsme zvyklí u nás. Například v celém Perečíně, který má okolo osmi tisíc obyvatel není sanitní vůz žádný. V naší síti výjezdových stanic je tento systém nepředstavitelný. Pokud vůbec někde sanitky jsou, tak se jedná o desítky let staré vozy,“ uvedl hejtman Martin Netolický. „Díky tomu, že postupně obměňujeme vozový park našich záchranářů, můžeme čas od času předat vozidla, která jsou okolo pěti let stará, našim partnerům. Město Perečín je partnerem Svitav, a proto jsme se se starostou Davidem Šimkem domluvili, že další vyřazené vozidlo půjde právě sem,“ řekl hejtman Netolický, který již v minulosti předal sanitní vůz pro ambulanci na Koločavě.

KÚ PAK a ZZS PAK