logo

Tragédie v kozojedské sušárně prověřila záchranáře, naštěstí jen cvičně

Středočeský kraj - 23.6.2014

Neobvykle rušno bylo v pátek 20. června 2014 v Kozojedech na Rakovnicku. Poklidný život vesničky s 93 obyvateli severně od Řevničova na hranici s Ústeckým krajem narušila mimořádná událost, při které v sušárně chmele explodoval prach a následně vypukl požár – naštěstí jen podle plánu společného taktického cvičení Hasičského záchranného sboru a Zdravotnické záchranné služby Středočeského kraje.

Podle informace oznamovatele, který zaslechl obrovskou detonaci a vzápětí uviděl z objektu vycházet černý dým, mělo v té době pracovat v sušárně patnáct lidí. Operátoři tísňové linky okamžitě předávají zprávu kolegům na dispečincích složek integrovaného záchranného systému a zanedlouho se nad Kozojedy rozeznívá siréna požárního poplachu.

Jako první doráží na místo neštěstí domácí jednotka dobrovolných hasičů. Pak už následují další vozy profesionálních i dobrovolných sborů, Policie České republiky a sanitky středočeských záchranářů. Kromě vozidla rendez-vous s lékařem také tři velká sanitní auta rychlé zdravotnické pomoci. To už hasiči za použití dýchacích přístrojů vynášejí z jednotlivých pater poměrně těžko přístupné a zakouřené sušárny první raněné, kterým ještě v objektu poskytli nezbytné prvotní ošetření, a předávají je lékařům a zdravotníkům.

Právě součinnost práce hasičů a zdravotnických záchranářů je hlavním tématem cvičení, při kterém jsou v ohrožení životy větší skupiny lidí. „V tomto případě postupují hasiči podle metody START, kdy už v zasaženém objektu v ohroženém prostředí třídí osoby podle závažnosti zranění a nejdříve nám do bezpečné zóny přinášejí těžce zraněné,“ vysvětluje vedoucí pracoviště krizové připravenosti středočeské záchranky MUDr. Bc. Dana Hlaváčková, která veškeré dění bedlivě sleduje. „Pak přijdou na řadu osoby se středním a až nakonec s lehčím zraněním, které v podstatě hasiči k našim posádkám na obvaziště jen doprovodí. Zdravotničtí záchranáři poté poraněné osoby odborně vyšetří a lékařsky třídí a ošetří. Každé poranění má svou dynamiku, a proto je důležitý neustálý dozor zdravotníků u všech vytříděných a ošetřených skupin postižených osob. Život ohrožující je zejména možný rozvoj šokového stavu a dynamika poruch vědomí, což může výrazně ovlivnit zatřídění a způsobit změnu odborného ošetření a tím také prioritu odsunu postiženého. Ale i to patří k námětu cvičení.“

Po základním ošetření a případném zafixování do nosítek jsou zranění přenášeni do rychle zajištěného nafukovacího stanu na odsunovém stanovišti, odkud je sanitní vozy podle určených priorit fiktivně odvážejí do nemocnic. Dynamika třídění raněných a jejich odsunu je podle Dany Hlaváčkové nová věc, kterou se složky integrovaného záchranného systému společně učí.

Než se přes dvacet hasičských a sanitních vozů rozjede zpět na své základny, je čas na krátké zhodnocení prověrky. „První dojem je velice pozitivní, ale musíme postupy hasičů i našich zdravotníků podrobně analyzovat. Nejvíce cenné, ta v uvozovkách perla každého cvičení, je vždy to, co se nepovede, protože z toho se můžeme poučit! Proto děláme cvičení, abychom společně našli chyby, kterých se v budoucnu při ostrých výjezdech k případům už vyvarujeme,“ uzavírá doktorka Hlaváčková.

Monika Nováková tisková mluvčí ZZS SČK