logo

Muže přimáčkl bagr při práci v lomu, královéhradecká LZS vypomáhala při zásahu pardubické záchrance

Královehradecký krajPardubický kraj - 2.7.2014

Posádka letecké záchranné služby Kryštof 6 dnes ráno vypomáhala pardubickým kolegům u vážného pracovního úrazu. 48 letého dělníka při práci v lomu přimáčkl bagr.

Zraněný byl spolupracovníky dopraven osobním automobilem do Podorlické polikliniky Žamberk. Ve spolupráci tamních zdravotníků a přivolané posádky ZZS Pardubického kraje byl muž primárně ošetřen. Vzhledem k závažnosti poranění museli zdravotníci zraněného připojit na přístroj pro umělou plicní ventilaci a zafixovat jej speciálními imobilizačními prostředky.

Po ošetření a stabilizaci stavu byl muž naložen na palubu vrtulníku, který mezitím přilétl ze základny v Hradci Králové. Posádka LZS pokračovala v umělé plicní ventilaci a ošetřování pacienta i v průběhu leteckého transportu na traumacentrum do Fakultní nemocnice v Hradci Králové. Z paluby vrtulníku byla mimo jiné také zajištěna příprava potřebného množství krevních derivátů. Zraněný muž tak mohl být předán do péče připravenému traumatýmu.

————————————————————————————————————————————-

V případech závažných úrazů rozhoduje o přežití pacienta rychlá a správně poskytnutá neodkladná přednemocniční péče, včetně laické první pomoci na místě úrazu. Prioritou je snaha o dodržení tzv.“zlaté hodinky“ – tedy zahájení nemocniční specializované péče ( v případě české republiky v traumacentru ) do jedné hodiny od vzniku úrazu. Z tohoto pohledu rozhodně není správným postupem zraněného kamkoli transportovat.

Převoz osobním automobilem bez zajištění základních životních funkcí, poskytnutí léků proti bolesti, případně základní imobilizace postižených oblastí může zcela zásadně prodloužit časový interval do zahájení přednemocniční péče. Zároveň se zvyšuje pravděpodobnost komplikace zdravotního stavu pacienta, případně vznik transportního traumatu. Navíc řidič, který těžce zraněného převáží je často pod vlivem stresu, spěchá a má sklony k riskantní jízdě. Tím se stává nebezpečný pro sebe i okolí a zvyšuje pravděpodobnost vzniku dopravní nehody.

Pokud se tedy staneme svědky jakéhokoliv úrazu, je důležité ihned oznámit událost na tísňovou linku 155, případně 112 a postupovat podle pokynů operátorů Zdravotnického operačního střediska. Ti jsou školeni řešit výzvy v nejvyšším stupni naléhavosti nejen vysláním nejbližší posádky Zdravotnické záchranné služby, ale hlavně mohou volajícím radit s poskytováním první pomoci až do příjezdu záchranky na místo.

Sehrané týmy záchranářů, operátorů a nemocničních zařízení tak dokáží těžce zraněného ošetřit efektivně s důrazem na maximální rychlost a bezpečnost všech zúčastněných.

Ivo Novák tiskový mluvčí ZZS KHK