logo

Pražská záchranka: Místo konstruktivního řešení další útoky

Hlavní město Praha - 2.7.2014

Postup a obsah informací, které zveřejnila ředitelka Nemocnice Na Bulovce na pondělní tiskové konferenci k tématu komplikovaných předávání pacientů od našich posádek je přinejmenším zarážející. Místo vysvětlení, proč jí řízená nemocnice a její zaměstnanci porušují zákon a nedodržují ministerská ani její vlastní nařízení, neustále dehonestuje ředitele a zaměstnance pražské záchranné služby.

Byly prezentovány další demagogické informace, např. videozáznam záchranářů čekajících u automatu na kávu. Ve skutečnosti čekala v danou chvíli posádka na pacienta, kterého doprovodila na WC a s kterým byla v nepřetržitém kontaktu prostřednictvím monitorovacího zdravotnického zařízení s funkcí bluetooth a tak dálkově monitorovaných životních funkcí pacienta. Záznam navíc dokazuje naše tvrzení, že pacient byl v péči záchranářů a nikoliv personálu nemocnice, jak paní ředitelka neustále nepravdivě uvádí.

Zmínka ředitele záchranky o slovensky mluvící lékařce Bulovky, která pacienta se srdečními problémy nepřijala, nebyla nijak zdůrazněna. Tuto informaci paní ředitelka zcela účelově a zbytečně zdůrazňuje ve svém emotivním vystoupení. Slováci přitom bez problémů pracují několik let na pražské záchrance. Naopak zaměstnanci ambulancí nemocnic vznesli před několika lety požadavek, aby posádky záchranky komunikovaly česky.

Na protest proti údajné diskriminaci vedla paní ředitelka celou tiskovou konferenci ve slovenštině. Je taková komedie nutná? Kdy se konečně vrátíme ke konstruktivnímu jednání o problému předávání pacientů bez prodlevy a kdy vysvětlí občanům, proč byl porušen zákon a proč problémy s předáváním pacientů neustále přetrvávají?

ZZS HMP