logo

Exploze neznámé pyrotechniky zničila garáž rodinného domu na Barrandově a vyžádala si zranění dvou civilních osob a také dvou hasičů

Hlavní město Praha - 10.7.2014

Přibližně ve čtvrt na sedm večer dne 9. 7. 2014 bylo přijato na tísňovou linku oznámení o několika výbuších v rodinném domě v Chotečské ulici v Praze 5. Po příjezdu na místo události uviděli hasiči, policisté a záchranáři pouze matné obrysy rodinného domu zahaleného do nepropustné „stěny“ dýmu. Proto ze začátku nebylo zřejmé, která z budov skutečně hoří.

Nakonec se ukázalo, že k výbuchům nedošlo v rodinném domě, ale v přilehlé garáži, kterou exploze zčásti zdemolovaly. Prvotním prošetřováním složky integrovaného záchranného systému zjistili, že by se v garáži měla nacházet jednak zmiňovaná neznámá pyrotechnika, ale hlavně dvě desítky tlakových lahví s kyslíkem, plynem a acetylenem. Jelikož hrozil výbuch i těchto nádob, uzavřeli policisté značně široké okolí kolem místa události a hasiči dělali maximum proto, aby zabránili další možné explozi. O závažnosti celé události vypovídá i to, že eliminace samotného požáru trvala víc než tři hodiny.

Při události došlo ke zranění dvou civilních osob, které byly převezeny záchranáři do nemocnice. Tam skončili i dva hasiči s podezřením na poškození sluchu, jelikož ke zmiňovaným výbuchům docházelo přibližně ještě hodinu po vzniku požáru, tedy ve chvíli, kdy již na místě probíhal zásah těchto hasičů, uved por. Mgr. Tomáš Hulan, mluvčí pražské policie.