logo

Každý článek záchranného řetězce je důležitý

Hlavní město Praha - 10.7.2014

Včera byli pražští záchranáři přivoláni do Jičínské ulice na Žižkově ke 40letému  muži, kterého postihl akutní infarkt myokardu přímo na ulici. Ochotný svědek události zavolal na linku 155 a dle telefonických pokynů naší dispečerky okamžitě zahájil oživování.

První posádka k pacientovi dorazila za rekordní tři minuty od přijetí tísňového volání a pokračovala v resuscitaci. Záchranáři obnovili srdeční akci pomocí výbojů defibrilátoru a za nepřetržitého mechanického stlačování hrudníku byl pacient předán přímo na operační sál kardio jednotky Všeobecné fakultní nemocnice. Po několika hodinách byl pacient odpojen od umělé plicní ventilace s velmi příznivou prognózou.

K téměř  autentické situaci došlo na stejné ulici předchozí den. Tehdy postihla v autě u Flóry zástava oběhu 51letého muže.

Kardiální příčina byla důvodem kolapsu i 38letého muže, který upadl do klinické smrti v úterních ranních hodinách v mateřské školce v Záběhlicích.
Ve všech uvedených případech se jednalo o bezchybný scénář záchrany, kdy na okamžitou laickou pomoc navázali kvalitně a rychle záchranáři a následně specialisté ve Všeobecné fakultní nemocnici.

Všem zúčastněným patří zasloužený dík!

ZZS HMP