logo

Eva Tauchmanová, lékařka liberecké záchranky, získala Hippokratovu cenu

Liberecký kraj - 31.7.2014

Lékařka-anestezioložka ZZS LK MUDr. Eva Tauchmanová, získala Hippokratovu cenu od Unie pacientů ČR, což je ocenění určeno pro lékaře, který prokázal nebo vykonal čin nebo činy lidskosti. V neděli 28.7.2013 zachránila život šestadvacetileté ženě, která po bodnutí vosou, v rekreační oblasti Hamr na Jezeře, utrpěla anafylaktický šok.

K pacientce byl vyslán vrtulník LZS, ale bohužel neměl kde přistát a manévroval nad vodní plochou jezera. Lékařka se spustila do vody, aby se mohla k pacientce přebrodit. To byla totiž jediná cesta, jak se mohla k ženě dostat co nejrychleji a podat jí léky. Lékařka ženě včasným zásahem zachránila život. Anafylaktický šok je nejnebezpečnějším následkem alergické reakce, při kterém selhává dýchání a oběh krve. Jde o život ohrožující stav, který se neobejde bez lékařské pomoci.

eva_tauchmanova

Lékařka Eva Tauchmanová byla oceněna také za dlouhodobou práci při poskytování přednemocniční a nemocniční neodkladné péče, jako primářka Anesteziologicko-resuscitačního oddělení v nemocnici v Semilech a lékařka výjezdových skupin Zdravotnické záchranné služby Libereckého kraje zachránila nespočet lidských životů.

Unie pacientů České republiky (UP ČR) byla založena v roce 2005. Její členská základna je tvořena pacienty ze všech krajů ČR. V roce 2010 překročila hranici 15 000 členů. Členové UP ČR jsou ve věkovém rozmezí 18 – 89 let. Unie pacientů usiluje o maximální informovanost o onemocněních, zásadách správné klinické praxe a moderních trendech léčby a prevence mezi širokou veřejností.

et