logo

Záchranáři v MSK ošetřovali popálené pacienty

Moravskoslezský kraj - 31.7.2014

Posádky ZZS MSK zasahovaly ve středu 30.7 v průběhu pouhých dvou hodin u tří pacientů s popáleninami. Události se odehrály na Opavsku, Frýdecko-Místecku a Novojičínsku. U dvou z nich zasahoval i vrtulník LZS.

K prvnímu případu byli záchranáři voláni po třinácté hodině, a to do obce Hořejší Kunčice na Opavsku. Horkou vodou tam došlo k opaření ročního chlapce. Na pomoc vyjela posádka rychlé zdravotnické pomoci, jejíž členové dítě ošetřovali ve spolupráci s leteckými záchranáři. Chlapce s popáleninami I. a II. stupně v oblasti horní a dolní končetiny zajistili v rámci přednemocniční neodkladné péče a poté letecky transportovali na popáleninové centrum Fakultní nemocnice v Ostravě-Porubě.

Zanedlouho spěchali záchranáři do Návsí na Frýdecko-Místecku. Rovněž horkou vodou se tam opařila devětasedmdesátiletá žena. S lehčí popáleninou ji pozemní posádka ZZS po ošetření přepravila na chirurgickou ambulanci nemocnice v Třinci.

Před půl čtvrtou zasahovala ZZS také u osmileté dívky ve Spálově na Novojičínsku. Pacientku s popáleninami, také od horké tekutiny, tentokrát polévky, ošetřovala posádka RZP Odry a letečtí záchranáři. Dívka utrpěla poranění v oblasti břicha a dolních končetin. Vrtulník ji po prvotním ošetření přepravil do ostravské Fakultní nemocnice a předal do péče popáleninového centra.

PhDr. Lukáš Humpl tiskový mluvčí ZZS MSK