logo

Stanoviště záchranky ve Skutči má od 1. září nepřetržitý provoz

Pardubický kraj - 1.9.2014

Po sedmnácti měsících od otevření výjezdové základny Zdravotnické záchranné služby Pardubického kraje (ZZS PAK) ve Skutči se od 1. 9. 2014 rozšířil její provoz z 12 na 24 hodin. Pardubický kraj na to uvolnil pro letošní rok 840 tisíc korun.

Celkem tedy roční provoz stanoviště ve Skutči se dvěma posádkami vyjde zřizovatele záchranky, Pardubický kraj, na 5 milionů korun ročně. Slavnostního přivítání další směny se zúčastnili 1. náměstek hejtmana Roman Línek, radní Ludmila Navrátilová, starosta Skutče Pavel Novotný, ředitel ZZS PAK Pavel Svoboda a starostky a starostové okolních obcí.

„Nová budova záchranky byla naposledy před Skutčí vybudována v Přelouči v roce 2008, ale za posledních více než deset let je to jediný případ, kdy kompletně vznikla a byla uvedena do provozu základna zdravotnické záchranné služby na novém místě v Pardubickém kraji,“ zdůraznil při slavnosti ve Skutči 1. náměstek hejtmana Roman Línek, který je zodpovědný za zdravotnictví v kraji. Budovu ve tvaru skalpelu postavilo město Skuteč za pomoci okolních měst a obcí a v roce 2013 ji odkoupil Pardubický kraj za 3,25 milionu korun. První pětičlenná směna tu začala sloužit od 1. dubna 2013.

Nyní přibylo dalších pět pracovních míst. Jedná se především o vysokoškolsky vzdělané záchranáře a řidiče. „Posílením posádky ve Skutči na dvě směny se nejen zvýší kvalita zdravotnických služeb pro místní region, ale také to uleví posádkám ze sousedních oblastí, které sem zajížděly z Chrudimi, ale také ze Svitavska,“ řekl Roman Línek. Základna pokrývá území s městy Skuteč, Chrast, Luže, Proseč a dalších asi 25 obcí.

Radní Pardubického kraje pro majetek a investice Ludmila Navrátilová je ve Skutči doma a sama ví, jak je zvláště v zimě obtížné se do různých vesnic v okolí sanitkou včas dostat. „Děkuji všem, kteří se o zřízení místního stanoviště záchranky zasloužili. Usnadní to péči o urgentní pacienty i v hůře dostupných částech regionu.“

Zdravotnická záchranná služba má za rok a půl fungování stanoviště ve Skutči přehled, jaký je zde počet zásahů. „Počty výjezdů jsou v denní době na stejné úrovni jako na okolních základnách, kolem stovky měsíčně,“ konstatoval ředitel ZZS PAK Pavel Svoboda. „V nočních hodinách se sem vyjíždělo zhruba na 50 – 60 zásahů měsíčně. Doteď tu v noci pomáhaly posádky převážně z Chrudimi, částečně z Hlinska a také z Vysokého Mýta, Poličky, Svitav a Litomyšle.

Zdravotnická záchranná služba má v Pardubickém kraji celkem 16 výjezdových stanovišť s 27 posádkami. Ve Skutči je takzvaná zdravotnická záchranná pomoc, tedy posádka se zdravotníkem a řidičem. V případě nutnosti je přivolán tým s lékařem.

Foto a info: Pardubický kraj