logo

Neúspěšná resuscitace muže v Rychnově nad Kněžnou

Královehradecký kraj - 15.9.2014

V neděli, 14. 89. 2014 v 17:20 přijalo operační středisko ZZS KHK oznámení o zdravotních obtížích sedmapadesátiletého muže v Rychnově nad Kněžnou.

Operátoři na místo vyslali posádku Rychlé zdravotnické pomoci ze stanoviště v RK, které přijela na pomoc rovněž hlídka MP RK. Ještě před příjezdem posádky záchranné služby se stav muže náhle zkomplikoval, což mělo za následek zástavu jeho krevního oběhu. Záchranáři po příjezdu na místo ihned zahájili neodkladnou resuscitaci.

Protože lékařská posádka byla momentálně vytížena jiným závažným případem, byl na místo vyslán záchranářský vrtulník. Zdravotničtí záchranáři RZP před příletem provedli všechny nezbytné úkony, včetně použití potřebných přístrojů a podání léků. Lékař LZS poté napojil nemocného na umělé dýchání a obě naše posádky společně pokračovaly v rozšířené neodkladné resuscitaci. V jejím průběhu byl muž mimo jiné napojen také na přístroj, provádějící nepřímou masáž srdce a bylo aplikováno terapeutické ochlazování mozku.

Přes veškeré tyto snahy se nám nepodařilo obnovit spontánní srdeční akci a resuscitace musela být po více než čtyřiceti minutách ukončena jako neúspěšná.

Ivo Novák tiskový mluvčí ZZS KHK