logo

V Plzni se přiotrávilo po poruše plynové karmy přes 20 osob oxidem uhelnatým, 11 z nich skončilo v nemocnici

Plzeňský kraj - 29.11.2014

Dne 28. listopadu 2014 okolo 22. hodiny došlo v Plzni, Plynární ulici 3 k hromadné intoxikaci 25 obyvatel domu oxidem uhelnatým. Důvodem intoxikace několika domácností bylo využívání zemního plynu v malých nevětraných místnostech tohoto domu (koupelny, kuchyně), kdy došlo k uvolnění oxidu uhelnatého.

Do místa události přijela ve 22:21 hod výjezdová skupina ZZS Plzeňského kraje z výjezdové oblasti Plzeň-město ve složení lékař a záchranář, kteří zde našli celkem 25 osob intoxikovaných oxidem uhelnatým. Vzhledem k tomuto vysokému počtu postižených dospělého a dětského věku byly na místo události neprodleně krajským operačním střediskem ZZS Plzeňského kraje vyslány další výjezdové skupiny ZZS Pk. Celkem zasahovali v Plynární ulici 3 lékaři a 11 nelékařských zdravotnických pracovníků – záchranáři a řidiči v šesti sanitních vozech.

Všichni intoxikovaní vyšetřil tým ve složení lékař a záchranář. K diagnostice a stanovení tíže intoxikace významnou měrou napomáhaly monitory vitálních funkcí Corpuls, které změří hodnotu karbonylhemoglobinu a dle tohoto parametru byli nemocní léčení. Nejvyšší hodnoty karbonylhemoglobinu byly naměřeny u dvou žen, okolo 20 %, obě byly od úvodu léčeny 100% kyslíkem, což umožňují dýchací přístroje Oxylog 2000 plus, kterými je ZZS Plzeňského kraje vybavena; obě pacientky byly za probíhající léčby transportovány na Emergency Kliniky anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny Fakultní nemocnice Plzeň.

Další nemocní – 5 dětí a 4 dospělí s hodnotami karbonylhemoglobinu 5-8 % byli léčeni a transportováni jednotlivými výjezdovými skupinami ZZS Plzeňského kraje do Fakultní nemocnice v Plzni na ambulanci Dětské kliniky a ambulanci I. a II. Interní kliniky. Poslední nemocný z celkového počtu jedenácti hospitalizovaných byl předán do nemocnice okolo 1:00 hod. Velmi dobré zvládnutí celé záchranářské akce dokumentuje funkční spolupráci jednotlivých složek Integrovaného záchranného systému, Magistrátu města Plzně a Fakultní nemocnice Plzeň. V nemocnici skončila také dvojice policistů, kteří lidem pomáhali s evakuací.

„Velmi si cením a vážím všech, kteří přiložili ruku k dílu a úspěšně zvládli tuto závažnou intoxikaci oxidem uhelnatým v noční Plzni z 28. na 29. listopadu. Jednalo se o mimořádno událost s velkým počtem intoxikovaných. Záchranáři ZZS Plzeňského kraje od úvodu přistoupili velmi odpovědně k celé události, pečlivě se věnovali každému stonajícímu, využili k tomu své medicínské znalosti a moderní přístrojové diagnostické a léčebné vybavení sanitních vozů ZZS Plzeňského kraje. Nemocní byli do zdravotnických zařízení předáváni ve stabilizovaném stavu stran životních funkcí. Děkuji velmi všem,“ uvedl s uznáním o záchranářské akci, která ochránila životy několika Plzeňanů ředitel ZZS Plzeňského kraje Roman Sviták.

 

Ilustrační foto: Mora/Wikipedia