logo

Dva třináctiletí chlapci pomohli zachránit lidský život!

Jihomoravský kraj - 5.12.2014

Operátorky ZZS JMK přijaly tísňovou výzvu o tom, že v Hrušovanech u Brna leží na zemi muž a je v bezvědomí.  Díky spolupráci operátorky a volajícího se podařilo zjistit, že muž nedýchá a byla zahájena po telefonu asistovaná resuscitace. Na místo byl ihned vyslán tým ZZS z Pohořelic a současně i HZS z Židlochovic.

Během poskytování resuscitace operátorka zjistila, že volající je mladý chlapec a že vlastní resuscitaci provádí jeho stejně starý kamarád. Po příjezdu na místo hasiči resuscitaci převzali. Při resuscitaci opakovaně využili Automatizovaný externí defibrilátor. Po příjezdu týmu ZZS na místo se nakonec podařilo u muže obnovit základní životní funkce. Pacient byl následně transportovaný do brněnského zdravotnického zařízení.

Díky odvaze a okamžité reakci kolemjdoucích chlapců se podařilo muže na místě nakonec zresuscitovat. Tento příběh je jedním z řady úspěšných resuscitací, při kterých se ověřil fungující systém plošného rozmístění AED v kraji.

Dnes, 5. prosince, předali zástupci ZZS a HZS oběma chlapcům ve škole poděkování a čestné uznání. Tento příběh jen dokládá, že i velice mladý člověk může mít odvahu a je schopen pomoci při záchraně života.

Tiskové oddělení ZZS JMK