logo

Horská služba bude celý víkend tvrdě cvičit

Jihočeský krajKrálovehradecký krajLiberecký kraj - 13.12.2014

Dobrovolní členové Horské služby z českých i moravských pohoří budou tento víkend ve svých oblastech cvičit především zdravotnické techniky a provedení technického zásahu v terénu, které jsou nezbytně nutné při záchraně zdraví i životů návštěvníků hor.

Všechny záchranáře čeká program doslova nabitý náročnými činnostmi. „Otázkou je, jak nám bude přát počasí. U nás v Krkonoších je pouze minimální sněhová pokrývka, proto se budeme muset omezit na zdravotnické a technické dovednosti, uvedl k víkendové akci Adolf Klepš, náčelník HS Krkonoše a zástupce náčelníka HS České republiky. Dodal, že víkendové tzv. zimní doškolení je jen jednou z mnoha součástí toho, co musejí profesionální i dobrovolní členové Horské služby absolvovat nejen před přijetím, ale pak i po celou dobu služby každý rok znovu a znovu.

„Klademe důraz na naprostou připravenost pro všechny druhy zásahů, které nás v horách mohou potkat. Kromě lavinových nebezpečí, která se nejvíce týkají Krkonoš a Jeseníků se na všech pohořích můžeme setkat s totožnými druhy úrazů či událostí,“ komentoval připravenost členů HS Jiří Brožek, náčelník Horské služby ČR. Podle něj musí už před vstupem do řad dobrovolníků adept na členství v HS splnit mnoho náročných kritérií. „Podle našeho statutu musí mít věk do 37 let, mít dokonalou fyzickou zdatnost, bezvadný zdravotní stav, musí ovládat lyžařské i horolezecké techniky, mít výbornou znalost terénu v dané oblasti, rozsáhlé znalosti a dovednosti v poskytování první pomoci včetně provedení následného transportu “ dodal náčelník Brožek s tím, že i tak musí být dva až tři roky čekatelem a prokazovat při službě způsobilost.

Čekatelé během této doby, podobně jako tento víkend, projdou tzv. Základní školou HS (týden v létě a týden v zimě) a řadou školení, které vedou dlouholetí a praxí prověření profesionálové. Další cvičení a semináře je čekají v průběhu doby, kdy jako řádní členové konají dobrovolnou službu. Účastní se každoročně letního a zimního doškolení v záchranářských technikách, dále pravidelných zdravotnických doškolení i velmi náročných fyzických a zdravotních prověrek. „Dobrovolný člen odslouží každoročně minimálně dvanáct plných dnů na stanici a v terénu. Nad rámec těchto služeb řeší také mnoho nejrůznějších situací při záchranných akcích v horách,“ řekl k požadavkům na dobrovolné členy Adolf Klepš.

Těžký život na cvičišti ale čeká i na ty dobrovolníky, kteří se stanou profesionálními členy. Opět každým rokem řada cvičení, navíc rozšířené o specializaci, kterou postupně získali. „Takto pravidelně cvičíme řidiče vozidel, letecké záchranáře, kteří pak mají oprávnění operovat z podvěsu pod vrtulníky, a samozřejmě naše neocenitelné psy a jejich psovody. To znamená, že i když se na horách nic, u čeho bychom mohli zasáhnout, nestane, rozhodně se nenudíme,“ doplnil Jiří Božek s tím, že už například v lednu čeká členy HS první lavinové školení. Další pak budou pokračovat celou zimní sezónu.