logo

I v Libereckém kraji slavili záchranáři Silvestra zvýšenou pracovní aktivitou

Liberecký kraj - 1.1.2015

Operační středisko a výjezdové skupiny ZZS LK měly o letošním Silvestru napilno. V poslední hodině roku 2014 uskutečnili záchranáři výjezdových skupin 15 výjezdů, a dalších 80 výjezdů do páté hodiny ranní roku 2015.

Většina ze zásahů měla přímou souvislost s novoročními oslavami. Nejméně v šesti případech vyjížděly posádky ZZS k případům, kdy pacient ošetření odmítl, nebo již na místě nikdo nečekal.
První zranění zábavní pyrotechnikou bylo hlášeno již ve 23 hodin, kdy 14letému chlapci bouchla petarda v ruce. Jeho zranění si vyžádalo specializované chirurgické ošetření. Dalších sedm pacientů s poraněním ruky, očí nebo obličeje ošetřovali po půlnoci záchranáři po celém kraji.

Operační středisko ZZS přijalo velké množství tísňových výzev souvisejících i s dalšími úrazy. V osmi případech záchranáři ošetřovali zraněné po pádu na zledovatělém povrchu. Nejčastěji se jednalo o podezření na zlomeninu horní či dolní končetiny.

V deseti případech bylo příčinou zranění např. sražení bobem, popálení od ohně, rozbité sklo, pády v domácnosti, aj. Nejméně v pěti dalších případech zasahovali záchranáři u úrazů spojených s napadením.

S intoxikací alkoholem, jako hlavním důvodem zhoršení zdravotního stavu, bylo ošetřeno více než deset lidí. Mezi nimi i mladiství.