logo

Záchranáři v Moravskoslezském kraji zefektivňují svou zásahovou činnost, nové stanoviště a další rendez-vous

Moravskoslezský kraj - 1.1.2015

Počet událostí, které posádky ZZS MSK řeší, meziročně stále narůstá a tomu je nutno uzpůsobovat nejen množství posádek, ale i jejich složení a organizaci výjezdové činnosti. Záchranná služba proto průběžně reaguje na tyto potřeby a k pacientům ode dneška vyjíždějí navíc další dvě posádky ZZS. Jejich celkový počet se tak navyšuje na třiašedesát. Kromě toho záchranáři začínají užívat i jedno nové výjezdové stanoviště.

K první změně dochází v oblasti Fulneku a Bílovce na Novojičínsku. Na území Bílovce byla vybudována společná výjezdová základna zdravotnické záchranné služby a hasičského záchranného sboru. V těchto prostorách je od 1. ledna 2015 umístěna posádka rychlé zdravotnické pomoci (RZP). Tato nevznikla zcela nově, nýbrž transformací stávající výjezdové skupiny rychlé lékařské pomoci (RLP) ve Fulneku.

Lékař z posádky RLP byl přemístěn do nově zřízené výjezdové skupiny rychlé lékařské pomoci v mnohem flexibilnějším, tzv. setkávacím systému rendez-vous (RLP RV), která zůstává ve Fulneku. Stávající vozidlo RZP i s nelékařskou částí personálu bylo přemístěno do Bílovce. Tímto přesunem se zlepší obslužnost přilehlých obcí, jež byla na hranici limitu dostupnosti pozemními výjezdovými skupinami. Díky dostavbě všech exitů a přístupových komunikací byl zmíněným krokem získán také výhodnější přístup a nájezd na část dálnice D1.

Druhá změna totožného charakteru jako v předešlém případě (tedy přeměna výjezdové skupiny RLP na skupinu RLP RV a RZP proběhla na stanovišti ZZS v Ostravě-Martinově. K tomuto kroku bylo přistoupeno na základě provozních zkušenosti a analýzy operačních dat ve městě Ostravě. Martinovská výjezdová skupina RZP je totiž dlouhodobě velmi vytížená (za rok přes 3600 událostí). Transformací vzniklo na stejné výjezdové základně další RZP a lékař, který bude, opět v osobním voze RLP RV, operativněji využit v celé oblasti.

mercedesy2small

Výše popsané změny startují s účinností od 1. ledna 2015. Pro vozidla RLP RV jsou již pořízeny nové osobní automobily, pro skupiny RZP budou použita stávající vozidla. Na obě výjezdové základny bylo nutno přijmout celkem deset nelékařských zdravotnických pracovníků s příslušnou kvalifikací. Popsané změny nepochybně přispějí k optimálnějšímu pokrytí zmíněných oblastí posádkami ZZS a v konečném důsledku také v řadě případů zkrátí dojezdové časy k našim pacientům.

PhDr. Lukáš Humpl tiskový mluvčí ZZS MSK