logo

Od 5. ledna bude vyjíždět z Modravy rychlá zdravotnická pomoc

Plzeňský kraj - 3.1.2015

Nové výjezdové stanoviště Zdravotnické záchranné služby Plzeňského kraje (ZZS PK) na Modravě bude v pondělí 5. ledna slavnostně otevřeno. Výjezdová skupina s nepřetržitým 24 hodinovým zdravotnickým provozem začne obyvatelům a návštěvníkům Modravy sloužit od téhož dne.

Díky výstavbě nového výjezdového stanoviště na Modravě se rychlá zdravotnická pomoc obyvatelům této části Šumavy dostane dříve. „Vybudování nového výjezdového stanoviště na Modravě s nepřetržitým zdravotnickým provozem představuje výrazný posun v kvalitě péče o akutně stonající na Šumavě. Výjezdová skupina ZZS PK je tvořena dvoučlennou nelékařskou výjezdovou skupinou ve složení záchranář/sestra a řidič, tato výjezdová skupina bude mít k dispozici velké sanitní vozidlo. Lékař pro oblast Modravska bude dostupný v malém sanitním vozidle v tzv. rendez – vous systému z výjezdového stanoviště v Klatovech nebo ve velkém sanitním vozidle z výjezdového střediska v  Sušici. Dovolte mi, vyjádřit velkou radost nad skutečností, že v oblasti Modravy bude zajištěna péče všeobecně dostupná, vysoce odborná, odpovídající standardním evropským postupům, racionálně využívající finanční zdroje. Veškerá snaha je zaměřena na spokojenost našich nemocných,“ říká ředitel ZZS PK Roman Sviták.

Náklady na stavbu nového objektu ZZS PK na Modravě činily 3 miliony korun a byly pokryty z rozpočtu obce Modrava. Díky výstavbě nového výjezdového místa bude Šumava pro obyvatele, ale i návštěvníky zase o něco bezpečnější. Předpokládáme čtyři výjezdy záchranářů za den nejen v Plzeňském kraji, ale i v jihočeské části Šumavy. Spolupráce dvou sousedních krajů, dvou zdravotnických záchranných služeb, společná péče o nemocného představuje úspěšný start do nového roku.  Velké poděkování patří obci Modrava, zejména panu starostovi Ing. Antonínu Schubertovi, nejen za investici a realizaci stavby, ale i za rekonstrukci hlavní křižovatky v Modravě, která umožnuje bezpečnou jízdu sanitního vozu. Obec Modrava a ZZS Plzeňského kraje uzavřeli po vzájemné dohodě nájemní smlouvu, která zajišťuje provoz budoucího výjezdového stanoviště.

Stavba nového stanoviště na Modravě je dvoupodlažní. Ve zděném přízemí jsou dva pokoje pro výjezdovou skupinu, společná kuchyň, předsíň a toalety; dále pak prostorná garáž pro jedno sanitní vozidlo, sklad a kotelny pro dřevokotel a elektrokotel. Podkroví, které má charakter dřevostavby je připraveno pro možné budoucí bydlení. Stavbu zrealizovala stavební firma Grégr Kašperské Hory dle projektu Ing. Petra Lampy. Komplexní dílo předala zadavateli na konci prosince 2014. Celkové náklady ve výši 3 milionů korun zahrnují provedení nového objektu, přípojek, nových zpevněných ploch a terénních úprav kolem objektu.