logo

Záchranáři, policisté a hasiči se starají i o duše – nyní již ve vzájemné spolupráci

Středočeský kraj - 16.1.2015

Ve středu 14. ledna 2015 proběhla v Benešově první společná konference pod názvem „Psychosociální aspekty složek IZS“ (celostátní konference se stejným názvem se již několik let koná na podzim v Hradci Králové). Na této konferenci se sešli krizoví interventi Zdravotnické záchranné služby SČK, krizoví interventi a psychologové Hasičského záchranného sboru a Policie ČR.

Středočeská záchranná služba se psychosociální oblasti věnuje již řadu let. Byla jednou z prvních, kde byl zaváděn systém podpory pro zaměstnance. Od roku 2012 je zajištění této podpory pro vlastní zaměstnance pro zdravotnické záchranné služby povinností uloženou Zákonem 374/2011 Sb. o ZZS.

a

V poslední době však začínají některé ze záchranných služeb také s poskytováním první psychické pomoci pro osoby zasažené nějakou kritickou událostí v souvislosti se zásahem ZZS – jde tedy o tzv. „péči ven“, na rozdíl od kolegiální „peer“ podpory neboli „péči dovnitř“. Stejně jako v případě podpory zdravotníkům, nejde o psychologickou péči či psychoterapii a poskytuje ji vycvičený krizový intervent bezprostředně po události, kterou zasažený jedinec nebo rodina vnímají jako nestabilizující, šokující či nezvládnutelnou v daném kontextu. Do oblasti kritických událostí patří takové situace, které jsou emocionálně velmi silné, zasažený není schopen je zvládnout vlastními adaptačními mechanismy, nebo jde o některé ze zranitelných skupin (staří lidé, osamělí lidé, děti, kulturní a etnické menšiny, lidé s chronickým duševním onemocněním nebo osoby v kolektivních zařízeních). To, co je pro jednoho kritická událost, může být pro druhého vcelku dobře zvládnutelné. Svoji roli hrají zkušenosti, aktuální psychický stav, vnější podmínky a řada dalších faktorů na místě události. První psychická pomoc je indikovaná v samém počátku, pomůže zasaženým pochopit a přijmout událost a nastartovat proces truchlení.

Složky Ministerstva vnitra, tedy HZS i PČR, již delší dobu své interventy pro poskytování první psychické pomoci mají. V minulosti jsme dokonce využívali nabídky HZS na spolupráci a v některých extrémních situacích jsme prosili o výpomoc a vyslání interventa na místo zásahu. Nyní však již máme 28 krizových interventů s výcvikem a začínáme tuto potřebu naplňovat z vlastních zdrojů. Je to sice jakási nadstavba vlastní přednemocniční péče, avšak navazuje na některé náročné zásahy našich výjezdových týmů. 20 intervencí poskytnutých v roce 2014 dokazuje potřebnost této služby.

b

Všechny tyto aktivity mají velkou podporu vedení ZZS Středočeského kraje, čehož si jak peeři, tak interventi váží. Pracovní konferenci v Benešově zahájil ředitel středočeské záchranky MUDr. Martin Houdek, přivítal v úvodním bloku účastníky setkání a opětovně vyjádřil zájem managementu o tuto oblast. Program konference byl skutečně pracovní. Dopolední bloky byly zaměřené na systém poskytování první psychické pomoci jednotlivými složkami (vyrozumění interventů o události, aktivace systému, operační řízení, systém vzdělávání, logistika, dostupnost). Z hlediska organizačního je nastavení každé ze tří složek odlišné, i když samotná poskytovaná pomoc je postavena na velmi podobných principech. Z tohoto hlediska byla konference velmi užitečná, protože jsme si navzájem vysvětlili právě ony organizační odlišnosti a lépe jsme pochopili, jak může probíhat vzájemná spolupráce.

Druhý dopolední blok byl věnován zajímavým kasuistikám, tedy příběhům z praxe. V tomto bloku již chyběly zkušenosti PČR, neboť psycholožka PČR musela kvůli naléhavějším pracovním povinnostem odjet. Přesto zazněly zajímavé příběhy jak „čistých“ intervencí (za ZZS Mgr. Fousková, za HZS PhDr. Biedermannová), tak i případů ze zásahů ZZS (MUDr. Šeblová). Závěrečný příběh se dramaticky rozvíjel před posluchači, přičemž vypravěči se střídali. Před posluchači se odvíjely události postupně od společného zásahu všech složek na místě hromadné dopravní nehody autobusu přes postupné zapojení interventů až po následnou spolupráci s Červeným křížem a šťastný návrat zahraničních turistů domů.

Přestávka mezi bloky vznikla trochu neplánovaně: dvě ze tří předsedajících náhle vyběhly do předsálí a obě (jedna za HZS, druhá za ZZS) začaly neodkladně shánět interventa do jedné oblasti našeho kraje: posádka ZZS hlásila, že je na místě u zemřelého muže středních let, na místě je samotný malý chlapec, který svého mrtvého tatínka našel. Intervent byl potřeba nejen kvůli psychické pomoci, ale i z ryze praktických důvodů – aby někdo s chlapcem počkal, než přijede maminka. Tato „vsuvka“ nebyla sehraná – tu zrežíroval sám život.

c

Odpoledne byla na programu panelová diskuze o vzájemné spolupráci. Všichni společně diskutovali o tom, jak překonat administrativní bariéry a odlišnosti systémů, jak co nejlépe pomáhat v terénu. Dohoda na systému vzájemné informovanosti, také kdy a jakým způsobem si budeme informace předávat, je jedním z praktických výstupů konference a v budoucnosti může velmi pomoci. Debatovali jsme také o možnosti ještě většího propojení v oblasti vzdělávání a o společném výcviku, případně o vytvoření „mezirezortního“ týmu ze zástupců jednotlivých složek u těch zásahů, kde by zasahovaly všechny složky IZS.

Po skončení pracovního programu byla možnost zapojit se do relaxačních aktivit – absolvovat hodinovou lekci tai-či pod vedením MUDr. Jose Dizona, či zajít na masáž. Nebo si třeba jen neformálně popovídat u kávy v restauraci….

MUDr. Jana Šeblová, Ph.D.
Zástupkyně náměstka LPP pro vzdělávání

Mgr. Jiřina Fousková
Koordinátorka SPIS pro Středočeský kraj

Monika Nováková tisková mluvčí ZZS SČK