logo

Rok 2014 z pohledu středočeské záchranné služby znamenal mimo jiné i přes 107 tisíc výjezdů

Středočeský kraj - 29.1.2015

Zdravotnická záchranná služba Středočeského kraje zajišťuje přednemocniční péči v největším kraji České republiky a má jednu z nejhustších sítí výjezdových stanovišť. Sanitní vozy jsou připraveny vyjet k zásahu ze 38 základen. Díky smluvním partnerům – Asociaci Samaritánů ČR a Trans Hospital – je jejich počet navýšen o dalších 5. V čase prázdnin je v provozu i vodní záchranná služba na Slapské přehradě, která v minulém roce ošetřila 62 pacienty.

Přes den je k dispozici ve Středočeském kraji 47 posádek rychlé zdravotnické pomoci, 16 posádek rychlé lékařské pomoci, 16 posádek rendez-vous. V minulém roce uskutečnily posádky rychlé zdravotnické pomoci 77 530 primárních výjezdů, posádky rychlé lékařské pomoci 20 468 výjezdů a ve 25 487 případech vyjela vozidla v systému rendez-vous.

V roce 2014 posádky Zdravotnické záchranné služby Středočeského kraje uskutečnily na základě tísňové výzvy 107 493 výjezdy a ošetřily 104 867 pacientů, což je meziročně přibližně o tisíc méně. Hranice 100 000 ošetřených pacientů padla v roce 2013. Mírně klesající trend v počtu ošetřených pacientů z uplynulého roku je zaznamenán poprvé po skoro dvaceti letech. Důvodem by mohlo být i to, že bylo dosaženo tzv. potenciálního stropu.

Záchranáři zasahovali u 19 587 úrazů (vč. dopravních nehod) a poskytli přednemocniční péči u přibližně 2 000 infarktů a 3 500 cévních mozkových příhod. Resuscitace proběhla u více než 1 100 pacientů, a to se zhruba 40% úspěšností. Z celkového počtu ošetřených trpělo 57 714 somatickým onemocněním, v 6 350 případech byla důvodem k výjezdu psychiatrická diagnóza a v 838 případech sebevražda nebo sebevražedný pokus.

Nadále se zkracuje průměrný dojezdový čas záchranné služby, který se dlouhodobě pohybuje na hranici devíti minut. Pouze v 1 % případů nedokázali středočeští záchranáři splnit legislativou určený dojezdový čas dvaceti minut. Tento ukazatel je pozitivně ovlivněn využitím nových technologií v operačním středisku a aktualizací map v GPS navigacích ve vozidlech záchranky.
V roce 2014 pokračovalo naplňování koncepce krizové připravenosti zdravotnictví ve spádové působnosti Středočeského kraje. Regionální cíle této koncepce vycházejí z platné Koncepce krizové připravenosti zdravotnictví ČR. S ohledem na aktuálně stanovené strategické cíle byl aktualizován Traumatologický plán Středočeského kraje a Traumatologický plán ZZS SČK. Nové úkoly vyplývající z této aktualizace obou dokumentů pro ZZS byly:

◦ koordinace součinnostních cvičení poskytovatelů zdravotních služeb SČK k řešení HPO/HPZ
◦ koordinace psychosociálních intervenčních služeb pro potřeby zdravotnictví kraje a v rámci krajského IZS k naplnění krajské koncepce ochrany obyvatelstva
◦ koordinace dobrovolnických a neziskových nevládních organizací pro potřeby zdravotnictví kraje za mimořádných situací

Pro potřeby výcviku a přípravy lidských zdrojů k plnění úkolů v krizové připravenosti ZZS a medicíny katastrof se přistoupilo k budování čtyř tzv. výcvikových bází (Kladno, Benešov, Příbram, Kolín). V roce 2014 bylo aktivních osm projektových týmů zpracovávajících nové metodiky pro potřeby krizové připravenosti ZZS SČK. Spolupráce v IZS kraje se uskutečnila prostřednictvím reálných záchranných misí i prostřednictvím sedmi součinnostních cvičení IZS. Součástí činnosti pracoviště krizové připravenosti dle zákona o ZZS je rovněž oblast poskytování psychosociálních intervenčních služeb a koordinace nevládních neziskových organizací pro potřeby zdravotnictví Středočeského kraje. ZZS SČK má od loňského roku 28 vyškolených interventů, kteří jsou schopni poskytnout první psychickou pomoc na území celého kraje.

ZZS SČK rozmístila v roce 2014 ve Středočeském kraji 25 setů AED (automatických externích defibrilátorů) s kyslíkovým zdrojem, které předala hasičskému záchrannému sboru, městské a obecní policii a také Policii České republiky. Tyto složky je dále distribuovaly z hlediska jejich potenciálního využití na nejvýhodnější místa (např. aby byly 24 hodin dostupné). V letošním roce se tak stane s dalšími dvaceti AED.

Středočeská záchranná služba spustila projekt s názvem „Učte se od profesionálů“, který získal záštitu hejtmana Středočeského kraje Miloše Petery a je určený pro veřejnost a koná se od října 2014 do jara 2015 v jedenácti středočeských městech. Dále v oblasti externího vzdělávání záchranka rozběhla ve spolupráci s krajem a farmaceutickou firmou Zentiva výukový program pro prvňáčky, při kterém budou proškoleny v první pomoci do konce letošního školního roku tisíce žáčků.

Monika Nováková tisková mluvčí ZZS SČK