logo

Reakce vedení ZZS HMP na další nepravdy předložené veřejnosti

Hlavní město Praha - 31.1.2015

Protože odboráři s některými současnými i bývalými zaměstnanci předkládají další neuvěřitelné pohádky, kterými se snaží u veřejnosti udělat z ředitele a dalších vedoucích zaměstnanců tyrany či jiné nenáviděníhodné jedince, musíme opět reagovat.

Stávková pohotovost
Odbory jako důvod ke stávkové pohotovosti uvedly údajné pohrdavé výroky na adresu zaměstnanců, které ředitel na interním jednání a poradě uvedl na opakované dotazy odborářů jako jeden z mnoha důvodů, proč zaměstnavatel trvá na zachování systému rozpisu zaměstnanců ve výjezdových skupinách do směn na všech výjezdových základnách a se všemi kolegy, i několik negativních aspektů provozu, mimo jiné i podezření ze ztráty cenností a krádeží, na které nás téměř každý týden upozorňují pacienti, příbuzní pacientů, zdravotníci nemocnic, policisté, a to písemně, telefonicky nebo osobně. Na veřejnost informaci o okrádání pacientů podal Týden.cz! Nikoliv ředitel ZZS HMP. Redaktora Týdne.cz takto informovali odboráři! Nikoliv ředitel. ZZS HMP se prostřednictvím tiskové mluvčí vyjádřila redaktorovi Týden.cz e-mailem na jeho otázky. ZZS HMP nepodala žádné tiskové ani jiné veřejné prohlášení. ZZS HMP reagovala veřejně, a to na svém webu, až po vydání článku na Týden.cz. ZZS HMP prezentovala ztráty cenností a krádeže jako podezření, nikoliv jako fakt. Takže to, co je vytýkáno řediteli, vlastně udělaly odbory, jak cituje Týden.cz. Důvod stávkové pohotovosti – nařčení z okrádání pacientů – poskytly veřejnosti odbory. Navíc se jednalo o informaci z interního jednání.

Odstoupit by měl proto ten, kdo to udělal např. předseda odborů nebo předsedkyně odborového svazu, který je za odbory odpovědný.

Odbory na jednání u pana radního také uvedly, že stávková pohotovost je vyhlášena podle zákona o kolektivním vyjednávání. Tento zákon o ničem takovém nehovoří. Naopak jasně definuje pravidla pro stávku vč. vyjmenovaných důvodů, kdy je stávka nezákonná. ZZS HMP má platnou kolektivní smlouvu a žádné kolektivní vyjednávání neprobíhá. Na druhou otázku, zda odbory plánují stávku, odpověděli zástupci odborů, že nikoliv. V takovém případě je postup odborů nezákonný a stávková pohotovost pouhým prohlášením, které plní funkci nátlaku.


Článek a audio záznam Pražští záchranáři vyhlásili stávkovou pohotovost, požadují odvolání ředitele Schwarze


Trestní oznámení
Trestní oznámení neznáme, ale veřejně odbory deklarovaly ústy pana Horna, že důvodem je údajná pomluva, které se měl ředitel dopustit prohlášením, že záchranáři okrádají pacienty. V předchozím bodu je situace, kdo zveřejnil takovou informaci, popsána.

Před 10 lety odešlo 170 zaměstnanců
Není to pravda. V r. 2005 zaznamenala ZZS HMP výstup 69 zaměstnanců a nástup 95 zaměstnanců. Byl to nejnižší počet výstupů za uplynulých 10 let.

Pro aktuální situaci v r. 2014 zaznamenala ZZS HMP pouhých 27 výstupů, tj. o 3 méně než v r. 2013 a nejméně za 15 let! Pokud by situace, kterou dramaticky popisují odbory, byla pravdivá, promítla by se nejspíš i do těchto dat.

Přetěžování zaměstnanců
Není pravda. Zaměstnanci výjezdových skupin ZZS HMP nejsou o nic více přetěžováni než jiné profese nebo zaměstnanci ostatních zdravotnických záchranných služeb nebo složek IZS. Trvalý a dlouhodobý růst počtu přijatých tísňových výzev, počtu výjezdů a počtu ošetřených pacientů se nijak nevymyká z průměru růstu v celé ČR a na všech ZZS. Dokonce lze říci, že na jiných ZZS je nárůst vyšší. ZZS HMP respektuje požadavky občanů a růstu se dlouhodobě přizpůsobuje. V uplynulém roce byla z těchto důvodů otevřena nová výjezdová základna ve Stodůlkách. Pro přesnost v r. 2014 došlo k nárůstu o 3,43 výjezdu/24 hod! U záchranářů (RZP) byl nárůst o 9,33 výjezdů/24hod, tzn. 4,66 výjezdů/12 hod – směnu, tj. cca o 5 případů více na 30 posádek ve směně. Z toho průměrně vyplývá, že 1/6 posádek má o jeden případ navíc. A to bylo pokryto přidáním jedné posádky RZP na základnu Stodůlky.

Roste počet pracovních úrazů
Není pravda. V r. 2014 zaznamenala ZZS HMP celkový počet pracovních úrazů 59, což je o 34 úrazů méně než v r. 2013, tj. pokles o 42%! V těchto číslech je i 9 případů napadení zaměstnance.

Sesazení p. Strnada
Není pravda, že byl pan Strnad sesazen z funkce inspektora provozu z důvodu, že si stěžoval na poměry. Pan Strnad nikdy takovéto informace neuvedl personální náměstkyni nebo řediteli organizace. Pokud tak činí až nyní a přes noviny, tak v tom lze spatřovat spíše akt pomsty za sesazení z funkce, což se podobá jednání pana Horna, který se také spíše mstí za sesazení z letecké služby. Oba byli sesazeni za svá neplnění pracovních povinností. Pan Strnad např. za to, že ve směně (ve službě) místo plnění svých pracovních povinností pobýval několik hodin v baru, na což byla organizace upozorněna pozorným občanem.

Obvinění dr. Kučery
Ano, pan doktor odešel sám a jako důvod uvedl své výhrady vůči seriálu Sanitka 2 a že si na ZZS HMP připadá jako u kolotočů a nesouhlasí s pokřtěním nových sanitek jmény seriálových hrdinů. Ano, je pravdou, že na základně, kde sloužil pan doktor Kučera, byly zaznamenány případy požití omamných látek a alkoholu u řidičů, se kterými nejen pobýval na výjezdové základně, ale i přímo vyjížděl k zásahům. Je s podivem, že takovýto vážný problém nejen neřešil, ale že mu nevadí a asi ho i toleruje.

Těžké časy p. Mindla
Je to další z obecných prohlášení bez bližší specifikace. Co myslí autor těžkými časy? Pan Mindl dojíždí za prací z Vysočiny, což lze považovat za náročné, zvláště když má další vedlejší pracovní aktivity. K žádné změně u pana Mindla v provozu ZZS HMP nedošlo. Autor sdělení mohl ale uvést, že pan Mindl byl ve výjezdové skupině s místopředsedou odborové organizace, která v rozporu s předpisy na objednávku operátorek dovezla v noční směně večeři operátorkám zdravotnického operačního střediska z McD a KFC, při čemž se dopustili několika dopravních přestupků (jízda v protisměru, vjezd a parkování na chodníku).

Výlet nejlepších zaměstnanců
Záměrně je uváděno Monaco, aby u ostatních vzbudili závist a zlobu. Jak již bylo uvedeno, výlety pro nejlepší oceněné zaměstnance za uplynulý rok organizuje ZZS HMP. V r. 2013 se výletu zúčastnil i místopředseda odborů a nijak to on sám, ani odbory, nikdy nerozporovaly. Proto se lze domnívat, že tak nyní činí účelově. Výletu se účastní zaměstnanci ze všech pracovních skupin a není pravdou, že se jedná o kamarády pana ředitele. Jejich výběr provádí příslušní vedoucí zaměstnanci na základě pracovních výsledků za uplynulý rok. Někteří účastníci uvedli, že jsou kolegy šikanováni a další navržení byli zastrašováni.

Jediná sanitka na 90 tisíc obyvatel
Na celém území Prahy je ve směně 30 výjezdových skupin RZP a v noci 21. Z toho lze snadno vypočítat, že 1 RZP je na cca 50 000 obyvatel Prahy vč. návštěvníků přes den a na cca 60 000 obyvatel v nočních hodinách. Výpadek jedné posádky RZP byl pouze 8.12., a to z důvodu akutního výpadku jednoho zaměstnance pro pracovní úraz, který nemohl zaměstnavatel předpokládat. Protože každoročně máme na konci roku již vyčerpán limit přesčasové práce a mnozí zaměstnanci dobírají dovolenou i někteří odmítají sloužit mimo své rozpisy směn, nebylo možné narychlo sehnat náhradu. Prezentovat to takovýmto způsobem a vztahovat k výletu oceněných nejlepších zaměstnanců je více než neslušné a nekolegiální vůči nejlepším zaměstnancům organizace.

Petice
Zajímavá jsou i čísla, která prezentují odbory a pan Horn, protože nikdy neodpovídají skutečnosti a jsou vždy zveličené a navýšené, což lze chápat jako účel i záměr a především jako nepravdu. Počet platících členů odborové organizace byl k lednu 121 a nikoliv 130 nebo 150 a nebo dokonce 170, jak uvádějí veřejně odboráři a pan Horn. Stejně tak zatajují, že ne všichni členové odborové organizace se ztotožňují s jejich názory a prohlášeními, o kterých se mnohdy dozvídají až z médií nebo vůbec. A už vůbec není pravda, že to je názor většiny zaměstnanců. Mnozí zaměstnanci ani o všech krocích odborářů nevědí. Petice před 9 lety byla také kontrována jinou peticí na podporu ředitele, kterou tehdy podepsalo více zaměstnanců než petici pro jeho odvolání. Ani tuto zajímavou informaci autoři účelových dezinformací nezveřejnili.

Tiskové oddělení Zdravotnické záchranné služby