logo

Na brněnském výstavišti proběhlo cvičení „Amok – útok aktivního střelce“

Jihomoravský kraj - 4.2.2015

Za účasti hejtmana Jihomoravského kraje Michala Haška proběhlo ve středu 4. února 2015 v areálu brněnského výstaviště cvičení složek Integrovaného záchranného systému (IZS) JMK „Amok – útok aktivního střelce“.!

Námětem cvičení připravovaného Policií ČR je fiktivní útok teroristů na sjezd politické strany probíhající v prostorách brněnského výstaviště a následný společný zásah složek IZS.

„V posledních pěti letech se v Evropě stala celá řada takovýchto útoků. Je dobře, že policie, záchranná služba a hasiči nacvičují tento typ mimořádných událostí. I když šlo pouze o cvičení, ta situace byla velmi realistická. Jsem rád, že policie má připraveny postupy pro případ těchto specifických událostí. Doufám, že na jižní Moravě ani nikde jinde v České republice nezažijeme obdobný ostrý útok,“ řekl hejtman Hašek.

zas013

Cvičení se účastnilo přes sto policistů, 40 hasičů a také několik desítek záchranářů. Figuranty dělalo přibližně 150 studentů brněnské střední policejní školy. Podle scénáře si útok střelců vyžádal osm mrtvých a 40 zraněných. Úkolem policejních specialistů bylo střelce zlikvidovat, a tím prostor zajistit pro následnou záchranu zraněných. Členové pěti hasičských jednotek postavili nedaleko pavilonu stany, v nichž záchranářům pomáhali s tříděním a ošetřováním zraněných.

zas010a

ZZS JMK se spolupodílela na cvičení Integrovaného záchranného systému, které proběhlo v Brně. Za ZZS bylo na místě celkem 7 výjezdových prostředků ( 5x RZP, 1x RLP, 1x RV a interventi). Po útoku dvou střelců bylo na místě události zraněno více než 40 osob. Mnoho z nich utrpělo střelná poranění, která byla těžká až kritická. Týmy ZZS na místě třídily, ošetřovaly zraněné, a následně zajišťovaly jejich transport do zdravotnických zařízení. Cvičení se také aktivně účastnilo operační středisko ZZS JmK.

Info a foto. ZZS JMK, HZS JMK a KÚ JMK