logo

Rekordní počet zachráněných po zástavě oběhu v hlavním městě za loňský rok

Hlavní město Praha - 4.2.2015

V roce 2014 resuscitovali pražští záchranáři celkem 603 pacientů se zástavou oběhu – tj. ve stavu „klinické smrti“. U téměř poloviny z nich (42%) se podařilo na místě události obnovit účinný oběh. Zpět do běžného života*) se vrátilo 99 (16,4%) resuscitovaných.

Počet zachráněných představuje rekord v dosavadní historii ZZS HMP a ve srovnání s prvním rokem systematického sledování výsledků resuscitace je počet zachráněných téměř přesně dvojnásobný (99 v roce 2014 vs. 50 v roce 2003).

Nejreprezentativnější data o kvalitě záchranného systému představuje úspěšnost resuscitací u pacientů, kteří měli jako první zachycený rytmus komorovou fibrilaci (FIK). Těchto pacientů jsme v roce 2014 resuscitovali celkem 204, z nichž 87 (42,6 %) přežilo s dobrým neurologickým výsledkem.

Tato data opět představují absolutní světovou špičku.

Nejčastějším důvodem náhlé zástavy oběhu (NZO), jak jej uvedli lékaři ZZS, přítomní na místě, bylo kardiologické onemocnění (cca 58%).Většinu obětí NZO tvoří muži (71%), průměrný věk postiženého byl v roce 2014 téměř 64 let. K většině zástav dochází doma (64%), případně na veřejně dostupném místě – na ulici, v MHD apod. (32%). Zbytek představují události ve zdravotnických zařízeních, nebo v neveřejných prostorách (obvykle na pracovišti).

Zásadní podíl na úspěšném fungování celého „záchranného řetězce“ v Praze má i velká ochota k laické pomoci – z 489 pacientů s NZO, ke které došlo před příjezdem posádky ZZS HMP, jich bylo 386 (79%) resuscitováno laicky, svědky příhody.

Děkujeme za pomoc!

ZZS HMP