logo

V Červené Vodě došlo na transformaci výjezdových skupin

Pardubický kraj - 2.4.2015

Dne 1.4.2015 byla zřízena na výjezdové základně v Červené Vodě nová, již 28. posádka ZZS PAK a tím došlo k posílení celého systému námi poskytované přednemocniční péče v regionu.
Původní tříčlenná posádka RLP byla transformována na dvě dvoučlenné posádky RV+RZP.

Novým osobním sanitním automobilem v osvědčeném systému RV, je vůz Škoda Yeti TDI 2,0 103 kW, s automatickou převodovkou, pohonem 4×4 a standardní výbavou, osvědčenou v náročném provozu v předchozích letech. Vůz je plně vybaven záchranářskou technikou v hodnotě téměř milion korun (defibrilátor, ventilátor, spotřební materiál).

Posílení výjezdové základny v Červené Vodě novou posádkou, je dalším plánovaným krokem v postupné transformaci Zdravotnické záchranné služby, kdy musíme, v zájmu zachování špičkové péče pro naše pacienty, reagovat na měnící se podmínky v daném regionu, v legislativě, v nových odborných postupech, ve změnách v transportu pacientů do vzdálených, ale špičkově vybavených center pro určené diagnózy, a to vše při vědomí stále rostoucí finanční a personální náročnosti.

Po Zákoníkem práce vynucené, ale racionálně provedené redukci počtu lékařských posádek v kraji počátkem roku 2014 a redislokaci ubývajícího počtu disponibilních lékařů do exponovanějších lokalit, logicky novými záchranářskými posádkami reagujeme na každoročně rostoucí počet výjezdů. Konkrétně z oblasti Kralicka a Červené Vody se v posledních letech stala dynamicky se rozvíjející sportovně-rekreační oblast přinášející množství úrazů a právě druhá posádka plně zastoupí námi poskytovanou přednemocniční neodkladnou péči v situaci, kdy bude druhá posádka k dispozici pro výjezd k dalšímu pacientovi v ohrožení života.

Současně lékařská posádka RV bude zasahovat na větším území, např. na Žamberecku nebo Lanškrounsku, kam dosud byly přednostně vysílány posádky z Ústí nad Orlicí, ale pouze výjimečně v Červené Vody, kde by dosavadní jedna posádka logicky chyběla.

Každá nová posádka podstatným způsobem zkvalitní logistiku zásahů při mimořádných událostech, hromadných neštěstích nebo teroristických činech, které ani v dosud klidných oblastech nemůžeme nikdy vyloučit.

Ve spolupráci se zřizovatelem, tedy Pardubickým krajem a místní samosprávou v Červené Vodě, která finančně zajistila, v řádu cca 400 000 korun, vybudování nového garážového stání a provozních prostor – došlo k podstatnému navýšení sil a prostředků záchranné služby v regionu ku prospěchu našich potenciálních pacientů.

Současně byl zakoupen nový sanitní vůz typu RV stejných parametrů na výjezdovou základnu v Ústí nad Orlicí, kde nahradí 3 roky starý identický vůz. Ten bude nadále sloužit jako záložní pro celou oblast.

MUDr.Pavel Svoboda
ředitel ZZS PAK