logo

Krajské operační středisko záchranářů ve Zlíně prošlo modernizací

Zlínský kraj - 17.4.2015

Slavnostní představení zmodernizovaného operačního střediska se uskutečnilo dne 16. 4. 2015 v sídle Zdravotnické záchranné služby Zlínského kraje ve Zlíně.

Nové technologie a software zde umožňují efektivnější způsob zpracování tísňových výzev a komunikace mezi jednotlivými složkami Integrovaného záchranného systému. Kromě řady dalších hostů se dnešní akce zúčastnili také představitelé Zlínského kraje v čele s hejtmanem Stanislavem Mišákem.

„Chci poděkovat všem, kteří se na modernizaci krajského operačního střediska podíleli, díky čemuž se dnes můžeme těšit z úspěšně provedeného díla. Věřím, že nový systém bude sloužit k plné spokojenosti jak záchranářů, tak i samotných občanů potřebujících rychlou zdravotnickou pomoc,“ uvedl hejtman Stanislav Mišák.

Zřetelně nejpodstatnější změnou je přechod od jednostupňového systému zpracování tísňových výzev k systému dvojstupňovému. To v praxi znamená, že tísňovou výzvu nejprve přijme operátor zodpovědný za přesnou lokalizaci místa zásahu a určení typu výjezdové skupiny dle zdravotního stavu pacienta nebo charakteru zásahu. Informace následně předá operátorovi řídícímu provoz, který vyšle do místa události nejrychleji dostupnou výjezdovou skupinu. V rámci České republiky začíná pracovat většina operačních středisek zdravotnických záchranných služeb právě tímto systémem. Nová technologie také umožňuje operátorovi zůstávat v nutných případech v kontaktu s volajícím po celou dobu do příjezdu výjezdové skupiny do místa zásahu. Řízení výjezdových skupin jedním operátorem navíc provoz výrazně zefektivňuje a zpřehledňuje.

Celý systém by samozřejmě nemohl fungovat bez použití nejmodernějších technologií, jakými jsou lokalizace volajícího, nabídka nejbližší výjezdové skupiny dle údajů z GPS nebo rozesílání informací ostatním složkám Integrovaného záchranného systému (IZS) pomocí datových vět včetně avizování příjezdu a zdravotního stavu pacienta do zdravotnického zařízení, a to přímo ze sanitního vozu prostřednictvím datového přenosu.

Modernizace operačního střediska se uskutečnila jako součást projektu Ministerstva vnitra ČR „Jednotná úroveň informačních systémů operačního řízení a modernizace technologií pro příjem tísňového volání základních složek integrovaného záchranného systému“. Jeho cílem je propojení všech složek Integrovaného záchranného systému v České republice pro předávání hlasových a datových zpráv a sdílení dat.

Celkové náklady akce činily 29,5 milionu korun, přičemž Zlínský kraj se na investici podílel 4,4 miliony korun. Zbývající částka je hrazena z prostředků EU.

Zpracoval: Jan Vandík

Renata Škrobálková
tisková mluvčí
Krajský úřad Zlínského kraje