logo

Ukrajinská terénní sanitka značky Electron jezdí na naftu či benzín

Svět - 26.4.2015

Představujeme vám rozměrově menší sanitní automobil, postavený na podvozku ukrajinské značky Electron pro službu záchranářů v terénu. Ambulantní nástavbu zhotovil taktéž výrobce podvozku.

Typově se jedná větší o ekvivalent např. německého Multicaru apod. Podvozek sanitky s označením Electron EM-320 je v hmotnostní kategorii do max. 3,5 tuny, pohotovostní hmotnost je 2370kg, užitečné zatížení pak 1130kg. O pohon se stará benzínový motor ZMZ-409 o objemu 2,7l a je ruské provenience. Jeho maximální výkon je 82,3 kW. Agregát splňuje emisní normu Euro 4. Alternativně lze zvolit namísto benzinového motoru úspornější naftový, vše dle přání zákazníka.

Vozidlo je vybaveno manuální čtyřstupňovou převodovkou, pokud se přiřadí zadní náprava, tak pohon je na všechny kola, tedy 4×4. Brdy jsou dvouokruhové. Objem palivové nádrže je 60l.

6ec07c99bd379e5a5803b6446fc903cb

Kabina je určena pro posádkou dvou záchranářů. Ambulantní prostor je tvořen nám dobře známou tzv. krabicí nebo chcete-li hranatou ordinací, která je vyrobena pomocí kovu, hliníku a plastů. Výrobce dodává celkem tři varianty sanitek, vzájemně se lišících vybavením a transportními prostředky. Jedná se o modely A1, A2 a B. Prvně jmenovaný je určen pro přepravu pouze jednoho pacienta, druhý pak pro jednoho, resp. dva pacienty (nosítka/křeslo), třetí typ je kombinací dvou předchozích s tím, že má nejvíce zdravotnického vybavení.

V něm nechybí troky, nosítkový polohovatelný stůl, křeslo, imobilizační prostředky na fixaci zlomenin včetně vakuové sady a sady krčních límců, přenosná transportní sedačka, přenosná skládací nosítka, ruční odsávačka, zdravotnický batoh, defibrilátor s monitorem EKG, glukometr, infuzní sety s termoboxem, umělá plicní ventilace, obvazový materiál, základní léky a ampulárium, porodnický balíček, popáleninový set atd.

25d8fba09ccd68fe91b88bcd466b8e38

Přístup do ambulantního prostoru je zajištěn přes dvoukřídlé zadní dveře či boční dveře na pravé prosklené straně karoserie.

Co se barevného provedení týče, základem je bílá a doplňky v odstínu RAL3024. Výstražné zařízení tvoří rampa modré barvy s reproduktorem a zadní modrý maják, vše se ovládá z kabiny vozu.

Vozidlo je svým charakterem určeno pro provoz na venkově či odlehlých horských oblastech s nesnadno přístupným terénem. Výrobce uvádí, že má v náročnějším terénu dobré jízdní vlastnosti a je spolehlivé, což dokládá bezproblémovým provozem mnoha komunálních nástaveb na stejném podvozku. Je možné, že pokud se sanitka na šasi Electron EM-320 osvědčí, bude postavena i na „pětituně“ EM-440.

d49135deb48ee83e3d527e8790157ec6

Certifikovanou sanitku Electron vysoce cenil také ukrajinský prezident Petro Porošenko při své návštěvě firmy v prosinci loňského roku.

Foto a info: Electron