logo

Den otevřených dveří na výjezdovém stanovišti ZZS v Bílovci

Moravskoslezský kraj - 19.5.2015

V pátek 15. května probíhal na integrovaném výjezdovém centru (IVC) v Bílovci den otevřených dveří. Záchranáři se připojili ke kolegům z hasičského záchranného sboru, s nimiž prostory výjezdového centra sdílí, a podíleli se na této hojně navštívené události.

Zdravotnická záchranná služba prostory IVC užívá již od ledna letošního roku a do minulého pátku odtud sanitní vozidlo vyjelo pomáhat ve čtyřech stech případech. Také proto se záchranáři nemohli spolehnout na to, že by se návštěvníkům během celého dne věnovala posádka v „ostré“ službě. K dispozici tak byl na základně navíc zajištěn tým výhradně určený pro tuto slavnostní příležitost.

Záchranáři si na nezájem ze strany veřejnosti rozhodně stěžovat nemohli. Během dopoledne věnovali svou pozornost především dětem z mateřských a základních škol. Dětí dorazilo téměř tři sta. V odpoledních hodinách pak přišly další dvě stovky návštěvníků, dospělých i dětí. Celkem tedy záchranáři přivítali na pět stovek lidí.

Možnost návštěvy nezahrnovala jen prohlídku prostor a zázemí záchranářů, do nichž se veřejnost běžně nedostane, ale také edukaci. Tým ZZS se návštěvníkům věnoval i formou ukázek záchrany a možností nácviku první pomoci při život ohrožujících stavech. Zodpovídal otázky, provázel sanitním vozidlem…

PhDr. Lukáš Humpl tiskový mluvčí ZZS MSK