logo

RETTmobil 2015, veletržní haly, plné záchranářského vybavení, oblečení a pomůcek

Svět - 22.5.2015

Po sanitkách a transportní technice se ve třetím pokračování reportáže z největšího evropského veletrhu záchranářské techniky RETTmobil 2015 podíváme obrazem do veletržních hal, plných všemožného zdravotnického, ale také hasičského vybavení.

Jak je tomu již tradicí, tak pro prezentaci produktů mnoha světových výrobců zdravotnického vybavení byla určena levá strana veletržního areálu, rozdělená do několika výstavních hal. Nebudeme jmenovat jednotlivé výrobce, protože to by bylo i zbytečné, ale hlavně nereálné. Vystaveno bylo prostě vše od špendlíku přes obvazy, inkubátory, ventilátory, dávkovače, defibrilátory, transportní techniku, fixační pomůcky, desinfekční prostředky, majáky, zdravotnická zavazadla, monitory, UPV, detekci, oblečení, přilby, obuv atd.

Vypíchneme tedy jen zajímavosti, stojící za zhlédnutí a vyzkoušení. Bohužel jich není moc, protože ani letos nebyla na veletrhu v tomto směru k vidění žádná zásadní novinka, což je logické, neboť nelze přinášet neustále přelomové produkty. Jednalo se tak ve valné většině pouze o drobně inovované pomůcky a techniku.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kromě zdravotnických pomůcek a vybavení zde bylo zastoupeno velké množství výrobců oblečení a ochranných pomůcek. Každý z návštěvníků si na RETTmobilu mohl zakoupit různé součásti pracovních ochranných pomůcek za veletržní ceny, značně se odlišující od katalogových. Např. značková záchranářská bunda s vodní membránou byla v akci za pouhých 25 euro, stejně tak všechny modely bot značky Haix byly za přibližně 2/3 výši běžné ceny. Slev dle tašek využilo dost lidí, čemuž se není co divit.

Ale zpět k vybavení. Zaujal nás ze všeho nejvíc „Lucas“ od firmy Corpuls s jednoduchým označeném CPR. Není to žádná horká novinka, prvně zmíněna byla již před dvěma lety, oficiálně představena loni. Co to tedy je, ten Corpuls CPR? Je to prostředek strojově asistované kardiopulmonální resuscitace. Ty všichni známě v podobě Lucase I či II, případně totožných výrobků dalších firem. Corpuls šel oproti ostatním lehce odlišnou cestou, za kterou je výsledek přístroje, jenž umožňuje oproti běžným prostředkům SA KPR daleko lepší přístup k hrudníků postižené osoby, což v praxi znamená větší flexibilitu celkového přístupu k pacientovi a ušetření místa za zachování standardu poskytované resuscitace. Corpuls CPR o hmotnosti lehce přes 5kg má pouze jedno rameno, nezabere tudíž celý objem hrudníku.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Jeho využití je jak v prostředí záchranných služeb, kde je místo v sanitních vozech omezeno, ale i v nemocnicích. Upíná se na speciální desku, která se dodává v několika variantách. Buďto jako dvoudílná skládací, umožňující provedení rentgenu, aniž by musel být pacient přeložen, dále malá se čtyřbodovým upínáním na páteřní desku a do třetice čtvercová na nemocniční lůžko. Všechny se podsunou pod pacienta, či je na ně přesunut, hned poté se aktivuje samotná kompresní činnost o hloubce 2-6cm v intenzitě 80-120 stlačení za minutu, resp. využití režimu 30:2/15:2. Činnost přístroje vidíme na displeji, umístěném na horní části otočného ramene. V něm má své místo také paměťová karta, zaznamenávající veškeré provedené kroky – zobrazení provozního režimu, hloubku komprese, kompresní poměr, doba / čas terapie a zbývající doba chodu baterie. Výdrž LiPo baterie je až 90 minut v kuse, další indikátor stavu je v podobě LED kontrolky. Plně nabita je za zhruba 2 hodiny, na 80% kapacity dosáhneme již za hodinu. Přístroj to není špatný, nasazení rychlé, jednoramenné provedení šetří místo, na druhou stranu u provedení typu Lucas nepotřebujeme žádnou další desku.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Několik výrobců v čele s firmou Dräger představovalo také osobní detekční techniku, které se náš server již mnohokrát věnoval. Dräger předvedl celou škálu malých detektorů, z nich největší pozornost budil ten, jenž byl osazen čidlem na oxid uhelnatý. Problematika s nebezpečím tohoto plynu pro zasahující záchranáře se netýká jen ČR, potýkají se s ní i v Německu, kde se tyto přístroje stávají neodmyslitelnou součástí sanitek. Stačí jeden kus na vozidlo, zavěšený na zdravotnickém batohu. I u nás se v tomto směru začíná blýskat na lepší časy, což je jen dobře pro předcházení poškození zdraví či možnému úmrtí zasahujících záchranářů v prostředí výskytu tohoto nebezpečného plynu.

Kromě samotných výrobců vybavení se na veletrhu prezentovala také spousta tzv. přepadávačů, tedy dealerů jednotlivých značek a typů prostředků. U těchto firem bylo také možné pořídit věci se značnou slevou.

Untitled-1-copy-copywww.medirol.cz


Celkový dojem z letošního RETTmobilu se výrazně neliší od loňského ročníku. Může nás těšit, že k přehlédnutí nebyla ani česká stopa v podobě výrobce transportní techniky, firmy MEDIROL, která „může“ za to, že si o veletrhu můžete přečíst tyto řádky a prohlédnout bohatou obrazovou přílohou jednotlivých článků. Děkujeme jí tímto za umožnění cesty. Tak zase za rok…