logo

V Morkovicích na Kroměřížsku bylo slavnostně otevřeno nové výjezdové stanoviště záchranné služby

Zlínský kraj - 28.5.2015

Dvanáct obcí ve východní části okresu Kroměříž bude mít blíže k okamžité zdravotní pomoci v nouzi. V obci Morkovice-Slížany Zlínský kraj vybudoval v pořadí již čtrnácté stanoviště zdravotnické záchranné služby Zlínského kraje. Nová výjezdová základna přišla na necelých 11 milionů korun.

„Pro naplnění zákonné povinnosti je potřeba zajistit dostupnost zásahu zdravotnické záchranné služby do dvaceti minut, to se nám nyní podařilo. Ovšem mnohem více je potřeba si uvědomit, že se hlavně zvýšila dojezdnost v případě potřeby záchrany lidského života a kvality života vůbec. Z tohoto pohledu jsou vynaložené peníze již teď několikanásobně zúročeny,“ řekl při slavnostním otevření Stanislav Mišák, hejtman Zlínského kraje. Výjezdová základna je uzpůsobena pro jednu výjezdovou posádku (řidič a záchranář na směně) a k dispozici budou dvě sanitní vozidla. Na garážové stání plynule navazují sklady léků, zdravotnických pomůcek, dezinfekce, úklidový box, kotelna a servrovna. „Tímto výjezdovým stanovištěm zlepšíme péči o pacienty, ke kterým se lékařská pohotovost dostane rychleji. Týká se to přibližně deseti tisíc obyvatel okolních obcí. Tím se výrazně posouváme dopředu,“ shrnul Josef Valenta, ředitel Zdravotnické záchranné služby Zlínského kraje.

Na realizaci nového výjezdového stanoviště se podílel Zlínský kraj (4 mil. Kč), dotace z Regionálního operačního programu Střední Morava (6 mil. Kč) i vlastní finanční zdroje Zdravotnické záchranné služby (necelý 1 mil. Kč).

V letošním roce bude ještě dokončena stavba výjezdového stanoviště v Rožnově pod Radhoštěm, příští rok pak v Suché Lozi a v Buchlovicích.

Renata Škrobálková
tisková mluvčí
Krajský úřad Zlínského kraje