logo

Vysočinská záchranka na cvičení Austrian Red Cross Arcanus 2015

Kraj VysočinaSvět - 28.5.2015

Ve dnech 15.-17.5.2015 se v dolnorakouském vojenském prostoru Allentsteig konalo cvičení všech složek Integrovaného záchranného systému, které mělo název Arcanus 2015.

Spolu s rakouskými, polskými a německými kolegy se ho zúčastnili i zaměstnanci Zdravotnické záchranné služby Kraje Vysočina, zástupci Bezpečnostní komise Rady Kraje Vysočina a studenti OA, SZŠ a SOŠS Jihlava. Jako pozorovatelé byli za ZZS KV přizváni ředitelka Ing. V. Filová, Mgr. M. Machátová a MUDr. P. Novotný. Aktivně se cvičení zúčastnily 2 výjezdové skupiny RZP ve složení Mgr. L. Cakl, M. Vácha, DiS., Bc. I. Kratochvíl a P. Ivan, DiS.

Rozsáhlé cvičení, do kterého se zapojilo celkem dva tisíce členů IZS s 250 kusy techniky, mělo patnáct krizových scénářů. Záchranáři z Vysočiny zasahovali například u havárie výletní lodi, vlakového neštěstí nebo autobusové nehody. Do té se v roli figurantů zapojilo i čtyřicet studentů jihlavské Střední zdravotnické školy.

Kromě záchranářů ze čtyř zemí cvičení přihlíželi i pozorovatelé z Rumunska, Maďarska, Slovinska, Itálie, Chorvatska, Francie, Ázerbájdžánu, Arménie a dalších zemí. Cílem akce bylo prověření spolupráce a vzájemné koordinace všech složek IZS v mimořádných situacích, nacvičení evakuace zraněných z těžce dostupných míst a terénů a komunikace členů IZS z různých zemí. Prověřovala se také spolupráce s úřady a komunikace s médii.

Jako pozorovatelé i jako cvičící jsme měli výbornou příležitost seznámit s tím, jak nacvičují řešení mimořádných událostí u našich sousedů v Rakousku.

Foto a info: ZZS KV