logo

Karlovarský kraj chce vlastní stanoviště letecké záchranné služby

Karlovarský kraj - 6.6.2015

V rámci návštěvy ministra zdravotnictví Němečka s hejtmanem Karlovarského kraje, konané tento týden, se při společném obědě také diskutovalo o možnosti zřízení stanoviště letecké záchranné služby přímo v regionu.

V současné době zde zasahují vrtulníky ze sousedních krajů. Z Centra letecké záchranné služby v Plzni – Líních k nám vloni letěli více jak sto třicetkrát. „Pro naše obyvatele by to bylo přínosem. Zkrátila by se tak doba převozu pacienta až o třicet minut, což je při záchraně lidského života naprosto rozhodující,“ uvedl hejtman Karlovarského kraje Martin Havel.

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček následně doporučil vedení Zdravotnické záchranné služby Karlovarského kraje, aby si v této souvislosti nechalo zpracovat komplexní analýzu. Jen tak bude moci myšlenku zřízení stanoviště letecké záchranné služby podpořit. Podle Němečka, pokud budou dostatečné důvody, by bylo možné stanoviště zřídit v roce 2017.

Stávající systém LZS skončí v roce 2016. Podle Němečka bude následně možné rozšířit stávající síť stanovišť. Ministr si nechá nejprve předložit detailní analýzu a počty případů. U nových stanovišť by podle něj bylo pravděpodobnější, že by je provozovaly soukromé firmy.

Ilustrační foto ZZS LK