logo

O funkci ředitele pražské záchranky se uchází 14 lidí, odvolal Zdeňka Schwarze magistrát lží?

Hlavní město Praha - 9.6.2015

O funkci ředitele pražské záchranky na místo odvolaného Zdeňka Schwarze se uchází celkem 14 kandidátů. Obálky s přihláškami do výběrového řízení komise otevřela včera, 8. 6. 2015. Odvolaný ředitel Schwarz novinářům nesdělil, zdali se přihlásil také.

Z celkem 14 kandidátů na post ředitele pražské ZZS, který je zároveň i velmi prestižním místem, se redakce přímo ze zdrojů MHP dozvěděla několik zvučných, ale i kontroverzních jmen, ucházejících se o tuto pozici. Nebudeme je však zveřejňovat, aby se předešlo různým spekulacím.

Jisté je však jedno, a to, že magistrát, resp. rada odvolala dosavadního ředitele Zdeňka Schwarze zcela vědomou lží, protože není pravda, že by odmítl prvotní výsledek auditu, resp. navrhované opatření v podobě vytvoření komunikačního prostředníka, tzv. mediátora mezi ním a odboráři, což jako jediný oficiální důvod jeho odvolání pro media uvádí radní Radek Lacko (za stranu ANO), který má na starosti resort zdravotnictví.

ee

Nabízí se otázka, vzhledem k jeho politické příslušnosti, jestli náhlé odvolání Schwarze nebyla vyšší politická objednávka, do které krásně zapadl spor s odbory, a mohla se tímto snadno zaštítit, což evidentně nedochází ani samotným odborářům. Původně Schwarz a jeho odvolání nebylo vůbec na pořadu jednání rady, program jednání byl změněn několik desítek minut před jeho zahájením, což potvrdila i šéfka kontrolního úřadu magistrátu, která se na vzniklou situaci přišla zeptat na tiskovku vedení pražské ZZS a toto sdělila pro přítomná media včetně několika TV.

Ředitel Schwarz dle svých slov mediátora neodmítl, což uvedl pro novináře ještě před odletem do Izraele (pracovní cesta s dalšími zástupci ZZS a ZZ z ČR), když vzešla ve známost první slova o auditu, v inkriminovanou dobu se tímto nemohl vzhledem k pracovní cestě zabývat, mediátor měl přijít na řadu, jak to umožní postup po seznámení se s kompletním auditem. Na to ale nedošlo, neboť byl odvolán. Mediátor nebyl odmítnut ani odboráři, kteří toto rovněž uvedli pro media poté, co vzešlo ve známost manažerské shrnutí auditu.

Právě tato skutečnost zaujala kontrolní orgán magistrátu, který to doufejme bude řešit, a to na základě svého zjištění, tak i jako odpovědný orgán veřejnosti, která dle jeho vedoucí vznesla na toto téma mnoho dotazů, protože není možné kohokoliv odvolat na základě toho, co neudělal.

Na samotném odvolání to nezmění nic, měl by však být nalezen a exemplárně potrestán ten, kdo na základě jasné lži toto učinil. V budoucnu se totiž do stejné situace klidně může dostat Schwarzův nástupce.