logo

Akceschopnost královéhradecké záchranky zvýšila nová výjezdová skupina

Královehradecký kraj - 3.7.2015

Zdravotnická záchranná služba Královéhradeckého kraje poskytuje neodkladnou přednemocniční péči ze 13 měst. K dispozici má 15 výjezdových základen, ze kterých vyjíždí celkem 30 výjezdových skupin. Tento počet je po několik let stabilní, přestože počet výjezdů, především nelékařských posádek každoročně stoupá.

Například v roce 2014 záchranáři celokrajsky zaznamenali meziroční nárůst o 1.143 událostí na celkových 48.212 výjezdů. K nejvytíženějším výjezdovým skupinám patří především tři posádky Rychlé zdravotnické pomoci v Hradci Králové, které operují ze základen na hlavní budově ZZS KHK v Hradecké ulici, v areálu heliportu LZS u Fakultní nemocnice a HZS Na Bláhovce.

Záchranářská posádka RZP I, která vyjíždí z heliportu, navíc zároveň funguje jako Biohazad tým. To znamená, že tito záchranáři jsou vyškoleni a vybaveni pro zásah u pacientů s podezřením na vysoce nakažlivé onemocnění ( např. Ebola ). Uvedené výjezdové skupiny např. jen v loňském roce zrealizovaly celkem 9.240 výjezdů.

Od včerejšího dne jim na pomoc přibyla nová výjezdová skupina RZP Hradec Králové IV. Záchranářský tým východočeské metropole posílí v té nejvytíženější době od pondělí do pátku od 7 do 19 hodin. Vedení ZZS KHK si od této změny slibuje rovněž zkvalitnění přednemocniční péče v krajském městě.

Ivo Novák tiskový mluvčí ZZS KHK