logo

Záchranáři v Ostravě ošetřovali muže s podezřením na vysoce nakažlivou chorobu

Moravskoslezský kraj - 3.7.2015

Zdravotnická záchranná služba MS kraje zasahovala v nočních hodinách ze čtvrtku na pátek v Ostravě u pacienta s podezřením na vysoce nakažlivou chorobu.

Tísňovou linku kontaktoval muž, který operátorce sdělil své zdravotní obtíže a skutečnost, že se před několika dny vrátil z pobytu v Koreji. Příznaky, jež pacient uvedl, svědčily pro možnost vysoce nakažlivého onemocnění, které se v dané oblasti vyskytuje.

Záchranáři proto při řešení události postupovali specifickým způsobem a podle přesně připraveného scénáře. K postiženému byla vyslána speciálně vycvičená a bariérovými pomůckami vybavená posádka záchranné služby. Do jejího příjezdu zůstávali operátoři ZZS s mužem v telefonickém kontaktu. O situaci byla informována sloužící lékařka – epidemioložka.

Po zjištění dostupných okolností lékaři rozhodli o transportu čtyřiatřicetiletého pacienta na specializované pracoviště. Sanitní vozidlo ZZS MSK za doprovodu policie následně muže přepravilo ve speciálním bio vaku do pražské nemocnice na Bulovce.

PhDr. Lukáš Humpl tiskový mluvčí ZZS MSK