logo

Vážná nehoda ve Frýdku-Místku, záchranářům se podařilo dítě po selhání životních funkcí zresuscitovat

Moravskoslezský kraj - 17.7.2015

Posádky zdravotnické záchranné služby zasahovaly ve čtvrtek 16.7. odpoledne u vážné dopravní nehody ve Frýdku-Místku. Prvotní informaci o střetu dítěte s automobilem přijali operátoři ZZS na tísňové lince před patnáctou hodinou.

Na místo události ihned vyjela lékařská posádka rendez-vous a skupina rychlé zdravotnické pomoci. K zásahu byl vyslán rovněž vrtulník letecké záchranné služby z Ostravy. První záchranáři byli u pacienta během čtyř minut od nahlášení.

U desetiletého chlapce došlo po kolizi s vozidlem k selhání životních funkcí. První pomoc včetně srdeční masáže u něj nejprve zahájili svědkové události, o několik minut později se do ní zapojil okolo jedoucí lékař. Posádky ZZS pokračovaly ve snaze o záchranu rozšířenou resuscitací a podařilo se jim obnovit srdeční činnost dítěte.

Zasahující lékaři zjistili mnohočetná poranění, museli chlapci zajistit dýchací cesty a připojit jej k přístrojem řízené ventilaci. Poté provedli další potřebná opatření v rámci přednemocniční neodkladné péče. Letečtí záchranáři chlapce transportovali do ostravské Fakultní nemocnice a předali jej na oddělení urgentního příjmu. Stav pacienta byl v té době kritický.

PhDr. Lukáš Humpl tiskový mluvčí ZZS MSK