logo

Fakultní nemocnice Plzeň bude mít nový nadzemní heliport HEMS, který ušetří cenné minuty

Plzeňský kraj - 25.9.2015

Nový nadzemní heliport HEMS s napojením na pracoviště urgentního příjmu a traumatologie. Objekt heliportu je třípodlažní situovaný v areálu FN Plzeň. Heliport je umístěn na novém objektu (konstrukci), jehož realizace a situování bude v prostoru jižně od budovy 10, jihozápadně od budovy 3 způsobem, který vyhoví pro příletové i odletové koridory. Heliport bude mít statut pracovní, vyvýšený, neveřejný a vnitrostátní heliport, bude sloužit pouze pro provoz (vzlety a přistání) vrtulníků HEMS.

Zahájení projektu: 1.8.2013
Ukončení projektu: 30.11.2015

Cíl projektu:

-Projekt má za primární cíl výstavbou nového heliportu zlepšit připravenost FN Plzeň jako složky Integrovaného záchranného systému na řešení mimořádných událostí a krizových situací zabezpečením dostupnosti zdravotní péče postiženým obyvatelům. Heliport je dimenzován na provoz vrtulníků až do hmotnosti 6,4 tuny. Bude tak zcela univerzální a použitelný i v případě živelných pohrom, kdy jsou využívány také vojenské vrtulníky.
-Druhotným cílem je zabezpečení dostupnosti kvalitní zdravotní péče pacientům ve stavu bezprostředního ohrožení života. S ohledem na velikost spádové oblasti jsou pacienti ve stavu bezprostředního ohrožení života často dopravováni do traumacentra FN Plzeň prostřednictvím vrtulníků Letecké záchranné služby, kterou ve spádové oblasti provozuje armáda se svými vrtulníky W-3 A Sokol. Výstavbou heliportu a jeho využitím v rámci zajištění poskytování služeb TC rovněž FN Plzeň dosáhne požadovaných materiálně technických předpokladů pro zdravotnická zařízení se statusem traumacentra.

415_02

Popis projektu:

Projekt „Fakultní nemocnice Plzeň – nadzemní heliport HEMS“ je u způsobilých výdajů z 85% spolufinancován Evropskou unií z Evropského fondu pro regionální rozvoj prostřednictvím Integrovaného operačního programu.

Předpokládané celkové náklady projektu dosáhnou výše 45,216 mil. Kč, z toho způsobilé výdaje budou činit 35 mil. Kč, dotace Evropské unie činí 29,75 mil. Kč. Zbývajících náklady, ve výši více než 15,46 mil. Kč bude hradit FN Plzeň z vlastních zdrojů.

Realizace výstavby nového heliportu a tím dosažené splnění cílů projektu přinese podstatné zkrácení transportu pacienta, snížení překladů pacienta a poskytnutí vysoce odborné péče v kratším časovém horizontu. V případě neodkladného příjmu, zejména polytraumat je pro pacienta cenná každá minuta. Čas transportu pacienta do nemocnice delší než 20 minut snižuje šance na přežití a zvyšuje náklady na léčbu.

Přesun z heliportu bude po rovině krytou cestou bez nutnosti použití sanitního vozu či výtahu. Heliport je dimenzován na provoz vrtulníků až do hmotnosti 6,4t. Bude tak zcela univerzální a použitelný i v případě živelných pohrom, kdy jsou využívány vojenské vrtulníky. Konstrukce heliportu je koncipována jako monolitická deska podepíraná sloupy, jejichž tuhost bude zajištěna šroubovicovou deskou. Primární funkcí desky je zkrácení volné vzpěrné výšky sloupů, čímž se podstatně sníží jejich dimenze i potřebný stupeň vyztužení. Zároveň přispívá k celkové tuhosti a stabilitě konstrukce jako celku. Uvedené řešení dále umožní bezproblémový transport pacienta v případě, že by byl znemožněn transport nadzemním koridorem.

Projekt je koncipován jako jedno etapový.

c7db2122-467e-11e5-ae97-00155d092595-18496-f-fnplzen-20150817-8487

V současné době probíhá realizace výstavby heliportu.

Výstavba nového heliportu zajistí podstatné zkrácení doby transportu pacienta, sníží počet jeho překladů a umožní rychlé převzetí v předávací místnosti. Přesun z heliportu bude tzv. krytou cestou bez nutnosti použití sanitního vozu či výtahu, čímž dojde ke zkrácení doby přesunu, a to až o 5 minut. Heliport je dimenzován na provoz vrtulníků až do hmotnosti 6,4t. Bude tak zcela univerzální a použitelný i v případě živelných pohrom, kdy jsou využívány vojenské vrtulníky. Konstrukce je koncipována jako monolitická deska podepíraná sloupy, jejichž tuhost bude zajištěna šroubovicovou deskou.

Heliport bude umístěn v prostoru snížené rokle, která je ohraničena betonovou opěrnou zdí a areálovými komunikacemi. Jedná se o plochu u objektu s názvem lůžka západ interního pavilonu (přístavba lékárny – část pro nemocnici, nad kterou jsou lůžková oddělení psychiatrie, chirurgie, ortopedie, kardiochirurgie a HOO JIP) a u vstupu do objektu s názvem komplement, kde se nachází např. ÚKBH, KARIP, JIP kardiochirurgického oddělení a Kliniky ortopedie a traumatologie. Přístupová cesta z heliportu bude vyústěna v „předávací“ místnosti, která bude vybudována vedle magnetické rezonance a předpokládaný termín dokončení výstavby je konec roku 2015. Stávající heliport bude tzv. záložní.

FN Plzeň má statut Traumacentra, které zajišťuje komplexní a specializovanou péči pro pacienty s mnohačetnými poraněními v urgentním ohrožení života 24 hodin denně po celý rok. Traumacentrum je koncipováno jako mezioborové pracoviště (Klinika anestezie, resuscitace a intenzivní medicíny, Chirurgická klinika, Klinika ortopedie a traumatologie pohybového ústrojí, dále Neurochirurgické oddělení a Radiodiagnostická klinika), jehož vstupní branou pro pacienty bývá nejčastěji urgentní příjem – Emergency. V okamžiku bezprostředního ohrožení života jsou pacienti přepravováni do Traumacentra vrtulníkem Letecké záchranné služby.

Plzeňské Traumacentrum je jediným zdravotnickým zařízením svého druhu v celém západočeském regionu (v Plzeňském a Karlovarském kraji a přilehlých částech severočeského a jihočeského regionu), což představuje spádové území s počtem více než jeden milion obyvatel.

Jeho provoz je spojen nejen s požadavky na vysokou odbornost lékařského personálu, přístrojového vybavení, ale i nezbytné infrastruktury. Ministerstvo zdravotnictví ČR definovalo materiálně technické předpoklady, které musí splňovat zdravotnické zařízení se statutem Traumacentra. Jedním z těchto předpokladů je i to, že Traumacentrum, mimo jiné, disponuje heliportem zkolaudovaným pro noční příjem pacientů a dalším heliportem záložním. V případě nesplnění požadavků může MZ ČR odebrat statut Traumacentra danému zdravotnickému zařízení, popř. může pozastavit statut traumacentra. S ohledem na tuto skutečnost bylo nutné přistoupit k vybudování nového heliportu ve FN Plzeň.

Foto a info: FN Plzeň, LT Projekt, HOCHTIEF CZ – divize Pozemní stavby Čechy