logo

Moravskoslezský kraj dokončuje výstavbu Integrovaných výjezdových center záchranných složek

Moravskoslezský kraj - 6.10.2015

Moderní integrovaná výjezdová centra, v nichž budou pod jednou střechou pracovat profesionální hasiči, policisté, strážníci a zdravotníci, vyrůstají v Třinci, Ostravě-Jihu a na mošnovském letišti. Novostavba pro hasiče a záchranáře do konce roku vznikne i ve Městě Albrechticích.

„Stavbou dalších integrovaných výjezdových center v Moravskoslezském kraji pokračujeme v úspěšném konceptu společných center složek IZS, který je v našem regionu realizován více než dvacet let a prokazatelně přináší kvalitnější služby občanům za nižších provozních nákladů,“ uvedl moravskoslezský hejtman Miroslav Novák.

Upřesnil, že centra v Třinci a Ostravě-Jihu budou dokončena v listopadu, na prosinec je naplánováno dokončení stavby na letišti v Mošnově. Rozpočtová hodnota jen stavební části těchto tří projektů se v souhrnu blíží 650 milionům korun. Ve Městě Albrechticích bude koncem listopadu hotova stavba výjezdového centra jednotky Sboru dobrovolných hasičů Města Albrechtice a Zdravotnické záchranné služby Moravskoslezského kraje za 30,5 milionu korun.

„Nová centra nabídnou složkám záchranného systému moderní a odpovídající zázemí pro jejich práci. Zlepší se především koordinovaný postup při zásazích u mimořádných událostí. Spolupráce mezi hasiči, záchranáři a policií se tak dostane na kvalitativně vyšší úroveň,“ řekl 1. náměstek hejtmana Josef Babka.

Dodal, že vedení kraje dohlíží na to, aby se stavby stihly dokončit včas a v požadované kvalitě. Každý měsíc se proto s investičním náměstkem hejtmana Ivanem Strachoněm účastní takzvaných statutárních kontrolních dnů. „Tím, že se na kontrolních dnech na místě sejdeme se zástupci zhotovitele stavby, projektanty, technickým dozorem a dalším odpovědnými pracovníky, rychleji se rozhodujeme o řešení problémů, které se na stavbách vyskytují. Jsem přesvědčen o tom, že i díky tomu, vše probíhá podle harmonogramu a nová integrovaná výjezdová centra začnou v plánovaném termínu sloužit veřejnosti,“ míní 1. náměstek hejtmana Josef Babka.

Upozornil, že třípodlažní stavba s garážemi, cvičnou požární věží a tělocvičnou, vznikající za zhruba 275 milionů korun v Třinci, vyřeší nevyhovující podmínky, ve kterých v současnosti na Třinecku složky integrovaného záchranného systému operují. „Stavba nového komplexu byla nutná. Původní hasičská stanice byla zřízena před pětačtyřiceti lety, je v ní málo místa a nevyhovuje potřebám moderních záchranných složek. Podobně jsou na tom i třinečtí policisté. Nové společné pracoviště bude výhodněji umístěné, takže se urychlí zásahy ve městě a jeho okolí,“ tvrdí 1. náměstek hejtmana Josef Babka s tím, že lokalita, na níž se staví integrované výjezdové centrum, má strategicky výhodnou polohu kousek od centra města, přičemž je nedaleko hlavní silniční tah na Slovensko a časem to bude blízko i k přivaděči na přeložku silnice I/11, která je ve výstavbě.

Doplnil, že IVC v Ostravě-Jihu bude určeno hasičům ze stanice Hrabová, strážníkům z hrabovské oblastní služebny a Zdravotnické záchranné službě Moravskoslezského kraje, která vyjíždí z Hrabové. Centrum bude vybaveno cvičnou věží, výcvikovými a sportovními plochami, tréninkovými, výukovými a kancelářskými prostorami i zázemím pro kynologii a hipologii. Hasiči i záchranáři budou mít k dispozici cvičné polygony, sklady pro hasicí techniku, místnosti dekontaminace i dílny pro opravu a testování dýchací techniky. Stavba nabídne zázemí také jednotce, zaměřené na práci a záchranu osob na vodních plochách, která bude v kraji zajišťovat požadavky a úkoly vyplývající z platných mezinárodních smluv o spolupráci a vzájemné pomoci v případě katastrof, živelních pohrom a jiných mimořádných událostí, které uzavřela Česká republika s Polskou a Slovenskou republikou. Stejně jako třinecké centrum je i to v Ostravě-Jihu financováno z evropských peněz. Vyjde na 210 milionů korun.

V prosinci bude dokončeno i integrované výjezdové centrum Letiště Leoše Janáčka Ostrava za 271,5 milionu korun. „Mimo jiné se tak zvýší úroveň bezpečnosti leteckého provozu a zlepší se zásahové časy,“ upozornil 1. náměstek hejtmana Josef Babka.