logo

Zajímavá ukrajinská modifikace obrněného transportéru, byl přestavěn na sanitku

Svět - 19.10.2015

Vojenský kolový obrněný transportér s označením BTR-60 je jedním z nerozšířenějších vozidel svého druhu v mnoha zemích světa. Vyvinut byl již před více jak 50 lety a sloužil i v naší armádě, tehdy ČSLA, posléze AČR.

Jedná se o dvoumotorovou osmikolku se schopností pohybu v extrémním terénu, která dokáže i plavat.

Na Ukrajině, kde probíhá ozbrojený konflikt, byl za účelem ošetření a transportu zraněných osob na bojišti navržen a vyroben na bázi obrněného transportéru BRT-60 jeho sanitní a záchranářský model.

Z původního vozidla zůstalo de facto jen šasi, ale i to bylo upraveno, resp. prodlouženo. Na něm v Dněpropetrovsku partou dobrovolníků vyrobena zcela nová účelová nástavba. Obrněná sanitka je tak o 2,5m delší, než klasický BRT-60 a uvnitř má výšku 2m, což je dobrá hodnota vůči možnosti přepravovaných osob a pohybu v ambulantním prostoru. Osob se do sanitky vejde při mimořádném nasazení až 30. Ležících pacientů do „ótéčka“ umístit na rozkládací lůžka celkem 8. Vstup do sanitky vede přes boční výklopné schody dveře.

Na různých obrněných transportérech se provádí přestavby či modifikace na sanitní verze běžně, ovšem mobilní nemocnice v této podobě je poměrně zajímavým počinem.