logo

Nosítka s oddělitelným podvozkem nebo monoblok? Toť otázka, logika věci nyní volí druhou variantu.

ČRKraj Vysočina - 22.10.2015

V dřevných dobách ZZS, a není to až tak dávno, prakticky neexistovalo nic jiného, než běžná transportní nosítka. S příchodem moderní techniky z tehdejšího „západu“ i náš záchranář zjistil, že transport pacienta se nemusí dělat jen na poněkud nepraktickém, přenosném lehátku s kolečky, ale že existují i jiná nosítka, tedy skládací troky.

Ty jsou již léta standardní součástí výbavy sanitních vozidel a to nejen ZZS, ale i u převozových firem.

c exteroJiž nějaký čas se vede debata, která začíná být stále více aktuální. Jaká nosítka používat do budoucna? Zatím stále převažují ty s oddělitelným podvozkem, ale již druhá krajská záchranka přezbrojila na monobloky, tedy nosítka, kde se podvozek nedá oddělit od lehátka. První byla ZZS Ústeckého kraje, a od tohoto týdne ZZS Kraje Vysočina, která obdržela od společnosti MEDIROL celkem 44ks nosítkových monobloků modelové řady Sanero, viz foto v galerii článku.

Pro použití monobloků hovoří více faktů. Jednak jsou lehčí (nosítka s odd. podvozkem MEDIROL Clinic Extero celkem 50kg, monoblok MEDIROL Sanero 43kg), druhak levnější a za třetí existuje spousta transportních pomůcek, jenž jsou součástí vybavení vozidel ZZS (i HZS), na kterých pacienta lze pohodlně a bezpečně dopravit na nosítka, že oddělitelný podvozek není potřeba.
saneroPoložme otázku, kdy jste naposledy museli sundávat lehátko z podvozku za jiným účelem, než běžnou údržbou? Tedy pro transport pacienta. Nebo ještě jinak, jak často lehátko odnímáte u výjezdů?