logo

Krajští zastupitelé podpořili stavbu Integrovaného výjezdového centra záchranných složek v Jablunkově

Moravskoslezský kraj - 22.4.2016

Rozhodli o tom ve čtvrtek, 21. dubna 2016 krajští zastupitelé. Ti schválili návrh na uzavření memoranda s městem Jablunkov o výstavbě centra pro bezpečnostní složky.

„V Jablunkově chceme vybudovat výjezdové centrum, ve kterém by měla zázemí Zdravotnická záchranná služba Moravskoslezského kraje, městská policie a jednotka Sboru dobrovolných hasičů. Budova, v níž v současné době sídlí hasiči, už svými parametry nevyhovuje požadavkům 21. století,“ říká Josef Babka, 1. náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje. „Do zlepšení pracovního prostředí a vybavení bezpečnostních složek, stejně jako do výstavby menších IVC chceme investovat i v příštích letech, abychom zajistili bezpečnost obyvatel na celém území našeho regionu. V plánu je například výstavba výjezdového centra ve Vrbně pod Pradědem, se kterým jsme memorandum o spolupráci podepsali v loňském roce,“ dodává 1. náměstek hejtmana MSK Josef Babka.

Moravskoslezský kraj se podělí o financování projektové přípravy Integrovaného výjezdového centra s městem Jablunkov, na samotnou výstavbu pak městu přispěje deseti miliony korun.

Krajští zastupitelé dnes také schválili darování defibrilátorů složkám Integrovaného záchranného systému. Jedenáct defibrilátorů za téměř 560 tisíc korun obdrží Krajské ředitelství policie, dalších 48 defibrilátorů (z toho 6 tréninkových) za téměř 2,4 miliony korun převezmou profesionální hasiči v Ostravě-Zábřehu.

Dobrovolní hasiči dostanou dotace ve výši 2,2 milionů korun z krajského rozpočtu. Finance jsou určeny na potřebné výdaje pro zabezpečení akceschopnosti jednotek Sboru dobrovolných hasičů vybraných obcí Moravskoslezského kraj. Dotace poslouží například na opravy požární techniky, její revize i drobnější technické vybavení jednotky.