logo

Zlínský kraj dokončil výstavbu další výjezdové základny záchranářů, tentokrát v Buchlovicích

Zlínský kraj - 13.5.2016

Rychlejší poskytnutí první lékařské pomoci přinese obyvatelům dvou desítek obcí na Uherskohradišťsku otevření nově vybudované výjezdové základny Zdravotnické záchranné služby Zlínského kraje v Buchlovicích. To se ve středu uskutečnilo za účasti představitelů Zlínského kraje, který byl investorem této stavby.

„Já jsem velmi rád, že představitelé Městysu Buchlovice byli vstřícní a ochotně našli vhodné místo pro vybudování výjezdového stanoviště a navíc dali Zlínskému kraji pozemek darem. Díky tomu se jednalo o investici za necelých 12 milionů korun, ale to není to podstatné. Podstatné je, že zlepšujeme podmínky jak pro záchranáře, tak v konečné fázi i pro pacienty z přilehlých obcí,“ řekl hejtman Zlínského kraje Stanislav Mišák.

Díky zprovoznění této základny se zkrátí dojezdová doba sanitek pro pacienty z obcí v jihozápadní části okresu Uherské Hradiště. Do této oblasti doposud vyjížděly posádky ze základny v Uherském Hradišti. „Výjezdové základna v Buchlovicích je v pořadí již patnáctá a Zlínský kraj se tak dostává do stavu optimálního pokrytí svého území výjezdovými základnami. Výrazným způsobem se zkrátí dojezdové časy záchranky do místa událostí, čímž se zvýší kvalita přednemocniční neodkladné péče pro více jak 12 000 obyvatel spádové oblasti i jejím návštěvníkům. V neposlední řadě se zvýší úspěšnost při záchraně životů a zdraví občanům na frekventované mezinárodní silnici vedoucí buchlovskými kopci s častým výskytem vážných dopravních nehod.“ uvedl Josef Valenta, ředitel Zdravotnické záchranné služby Zlínského kraje.
img-4589
Nová výjezdová základna byla postavena vedle budovy Úřadu městyse Buchlovice. Jedná se o nepodsklepený jednopodlažní objekt, který má dvě parkovací místa s mycím boxem a disponuje rovněž venkovními parkovacími místy. Na garáže navazují sklady léků, zdravotnických pomůcek, desinfekce, úklidový box, kotelna a serverovna. Na jižní straně objektu jsou umístěny pracovny a šatny pro personál. Na základně bude působit stálá dvoučlenná posádka, která bude k dispozici denně po celých 24 hodin. „Já myslím, že to znamená hodně, že to znamená, že na občany Zlínského kraje myslíme, že se snažíme jim zlepšovat podmínky, zlepšovat kvalitu života. Investice v oblasti zdravotnické záchranné služby jsou dalšími investicemi, které Zlínský kraj posouvají dále,“ doplnil hejtman.

Zlínský kraj, který je zřizovatelem Zdravotnické záchranné služby Zlínského kraje, v posledních letech realizoval modernizaci stávajících a výstavbu hned několika nových výjezdových základen záchranky na svém území, např. v Rožnově pod Radhoštěm, Morkovicích-Slížanech. Po dokončení probíhající realizace základny v obci Suchá Loz (v říjnu 2016) dojde k úplnému pokrytí území Zlínského kraje zdravotnickou záchrannou službou v požadovaném dojezdovém časovém limitu 20-ti minut. Kromě modernizace a výstavby nových výjezdových základen jsou velké prostředky investovány také do obměny vozového parku a zdravotnických přístrojů i probíhající modernizace komunikačního systému operačního střediska krajských záchranářů. Do rozvoje sítě zdravotnické záchranné služby Zlínský kraj investoval přibližně 200 milionů korun.

Renata Janečková
tisková mluvčí
Krajský úřad Zlínského kraje