logo

Pardubická záchranka plánuje nahradit čtyři výjezdové základny a zřídit jednu novou

Pardubický kraj - 14.7.2016

ZZS Pardubického kraje plánuje za využití financování z evropských fondů během několika let nahradit stávající výjezdové základny v Holicích, Chrudimi, Vysokém Mýtě a Pardubicích za nové. Ty současné již nevyhovují a v Seči by měla být zřízena další.

Stávající objekty jsou dnešním potřebám záchranné služby již nevyhovující, v Holicích sídlí záchranáři již 15 let v provizoriu u tamní polikliniky. Stanoviště je nevyhovující např. co se parkování týče, citelná je absence jedné garáže, ale problém je i jednosměrná ulice, ztěžující výjezd sanitek. Nový objekt by měl vyrůst, pokud vše dopadne dle představ, tedy darováním pozemku, na okraji Holic, odkud bude snazší výjezd na obchvat města. Stejný postup je záměrem i u dalších základen v Pardubicích, Chrudimi a Vysokém Mýtě, tedy darování pozemků kraji a stavba financována z evropských fondů.

Zcela nové stanoviště bude z důvodu narůstající kapacity ubytovacích zařízení zřízeno v Seči, sloužit by mělo začít v červenci 2017. Záchranáři budou sdílet budovu společně s hasiči, kteří zde mají také stanici. Budova hasičského záchranného sboru z 90. let s umístěním záchranné služby počítala, a proto budou stavební úpravy skutečně minimální a samotnému zřízení tak už mnoho nebrání.