logo

Pomoc zdravotnické záchranné služby u několika dopravních nehod v Olomouckém kraji

Olomoucký kraj - 10.9.2016

Posádky výjezdových skupin Zdravotnické záchranné služby Olomouckého kraje během pátečního dne (9.9.2016) vyjížděly častěji k dopravním nehodám. Ve dvou případech s účastí motorkářů. K výběru těchto událostí doplníme nehody, přesněji střet dvou osobních vozidel ve vysoké rychlosti a dále střet osobního vozidla s cyklistou.

K nejvážnější situaci vzlétl krátce po sedmnácté hodině vrtulník s posádkou letecké záchranné služby z Olomouce. Na nechvalně známé křižovatce u Výklek na Přerovsku došlo k čelnímu střetu dvou osobních vozidel. Na místě nalezena žena stěžující si na silné bolesti břicha. Po poskytnutí přednemocniční neodkladné péče, pacientku s podezřením na otřes mozku a zlomeninu pánevního okruhu, letecky přepravila posádka na oddělení urgentního příjmu Fakultní nemocnice v Olomouci.

Doslova letní počasí vylákalo k projížďkám i motocyklisty. U dvou událostí zasahovaly posádky výjezdových stanovišť Šternberk a Hranice. K prvnímu střetu s osobním vozidlem došlo u Horní Loděnice nedaleko čerpací stanice. Motorkář utrpěl vážné poranění dolní končetiny. Pacientovi zdravotníci aplikovali zklidňující léčiva invazivně a následně jej imobilizovali a připravili k převozu rovněž na odd. urgentního příjmu FNOL. Druhý z motorkářů v tomto případě u Býškovic na Přerovsku havaroval sám. Zraněný nalezen mimo komunikaci u motorky komunikující a bez viditelných zranění. Po komplexní prohlídce a žádosti motocyklisty muž ponechán na místě s poučením.

K několika dalším událostem na komunikacích během dnešního dne vyjížděli záchranáři po pádech cyklistů. Za zmínku stojí událost původně hlášená jako dopravní nehoda u Hněvotína na Olomoucku. Na místě nalezen muž po předchozím pádu z kola. Během jízdy se mu do předního kola dostala taška a poté upadnul do příkopu. Pacient si po příjezdu zdravotníků stěžoval na silnou bolest ramene, taktéž utrpěl několik odřenin po celém těle. Po komplexní prohlídce a zajištění převezen k navazující nemocniční péči na odd. urgentního příjmu FNOL. V celém Olomouckém kraji běžně každý den vyjíždí posádky k podobným případům a dnešní pád z kola nebyl ojedinělý.

Lucie Mikisková, DiS. tisková mluvčí ZZS OLK