logo

Cvičení leteckých záchranářů v Beskydech

Moravskoslezský kraj - 2.11.2016

V prvních dvou dnech tohoto týdne (31.10.-1.11.2016) proběhlo další ze cvičení specialistů letecké záchranné služby Ostrava. Uskutečnilo se v odlehlé oblasti a s reálnou kulisou hor – na beskydské Gruni. Precizně připraveného zaměstnání se zúčastnily více než dvě desítky pracovníků LZS, a to jak zdravotnických záchranářů, tak i lékařů. Spolu s nimi se cvičení účastnily také týmy Horské služby Beskydy a Jeseníky.

Akce byla zaměřena na výcvik v nepřístupném horském terénu, nácvik speciálních činností – slaňování a práci v podvěsu. Moravskoslezští letečtí záchranáři totiž patří mezi několik týmů LZS v Česku, jež provádí i práci v podvěsu a nad volnou hloubkou. Tyto techniky znamenají nutnost nejen zkušenosti každého člena posádky vrtulníku, ale také bezvadnou spolupráci týmu při samotné záchranné akci. Nácvik tedy zahrnuje mimo jiné i slanění záchranáře, k postiženému z vrtulníku na zem, jeho ošetření, následné vyzvednutí a transport v podvěsu vrtulníku. Dále samozřejmě komunikaci při zásahu nebo spolupráci zdravotnických záchranářů se členy horské služby. Týmy ale nacvičovaly například také záchranu osob uvízlých na sedačkové lanovce ze země a s použitím lanové techniky…

Krátké video ze cvičení naleznete zde.

Zatímco celé pondělí přálo nácvikům v horském terénu Gruně počasí a program prvního dne proběhl dle plánu, v úterý záchranáře pozlobilo. Vzhledem k setrvalé mlze v místě konání nebyl možný přílet a bezpečný pohyb vrtulníku. Část činností proto musela být následně přesunuta do prostor letiště ve Frýdlantu nad Ostravicí.

Posádka LZS Ostrava ročně zasahuje u téměř šesti set misí v Moravskoslezském a zčásti také ve Zlínském kraji. Událostí, při nichž letečtí záchranáři musejí využít speciálních činností, bývá během roku do jedné desítky. Jedná se o zásahy nejen v horském terénu, ale také např. v zalesněné oblasti, na vodní hladině, či jinak špatně přístupném místě. V dalších případech vzlétávají k těmto zásahům připraveni a vybaveni, ale okolnosti nakonec vedou k zásahu standardního charakteru, tzn. s přistáním stroje v blízkosti místa události. Právě to, že jde o zásahy spíše výjimečné, s sebou nese důležitost pravidelných nácviků a přípravy na ně.

Reportáž ČT ze cvičení zde:

http://www.ceskatelevize.cz/ct24/regiony/1947369-piloti-a-lezci-trenuji-v-beskydech-zachranne-operace-vyzkouseli-i-slanovani-z

Zdravotnická záchranná služba Moravskoslezského kraje děkuje za umožnění cvičení a bezvadnou spolupráci při jeho realizaci provozovateli Ski park Gruň.

PhDr. Lukáš Humpl tiskový mluvčí ZZS MSK