logo

Záchranáři z Jaroměře museli ošetřit celou rodinu kvůli otravě oxidem uhelnatým

Královehradecký kraj - 3.11.2016

Hodinu před půlnocí, poslední říjnový den vyjížděli jaroměřští záchranáři spolu s lékařem k nahlášenému kolapsu dvaačtyřicetiletého muže. Před domem na ně čekala vyděšená osmnáctiletá žena, která je informovala, že tatínek omdlel a jakmile to spatřila maminka, rovněž zkolabovala.

Ihned po vstupu do bytu začal alarmovat senzor přítomnosti oxidu uhelnatého, kterým jsou všechny posádky královéhradecké krajské záchranky vybaveny. Záchranáři proto okamžitě evakuovali všechny obyvatele bytu mimo prostor, zamořený smrtelně nebezpečným plynem. Následně přivolali na místo další záchranářskou posádku a o spolupráci požádali rovněž hasiče. Mezitím poskytli nezbytnou přednemocniční péči čtyřem obyvatelům bytu. Intoxikovaný pacient, spolu s jeho sedmatřicetiletou manželkou a dvěma dcerami ( 18 a 14 let ) byli po ošetření převezeni k další nemocniční péči do náchodské nemocnice. Všichni byli mimo přímé ohrožení života.

S nástupem každé topné sezony záchranáři upozorňují na nebezpečí intoxikace oxidem uhelnatým, který má na svědomí více úmrtí, než všechny ostatní intoxikace dohromady. Přes veškerá upozornění každoročně v tomto období zaznamenáváme zvýšený výskyt otrav, které nezřídka mají i tragické následky.

Ivo Novák tiskový mluvčí ZZS KHK