logo

Záchranáři MSK testují ošetření interiérů sanitek pomocí nano technologie

Moravskoslezský kraj - 8.12.2016

Zdravotnická záchranná služba Moravskoslezského kraje průběžně pracuje na zlepšování svých služeb, a to nejen pokud jde o kvalitu odborné péče, ale také vzhledem ke komfortu a bezpečí pacientů. Z těchto důvodů organizace přijala nabídku společnosti NanoZone a zapojila se do zdravotnického projektu, jehož cílem je ověřit efekt účinků nových metod k dosažení vyšších standardů čistoty a hygieny. Jedná se o použití nových nano materiálů na bázi oxidu titanu.

Ve vybraných vozidlech ZZS MSK, a to v Ostravě a Hlučíně, byly v interiérech aplikovány tyto speciální nástřiky, jejichž cílem je snížení množství mikroorganismů. Jde o možné doplňkové sanitární opatření, sanitní vozidla jsou samozřejmě desinfikována a udržována ve vysoké čistotě podle přesně stanoveného harmonogramu a přísných pravidel.

V sanitkách, kde byly provedeny odborné aplikace neviditelných nano titanových povlaků, došlo podle následných měření k rychlému a  výraznému poklesu výskytu mikroorganismů. Další testování ukáží, zda ochrana bude permanentní a dlouhodobá (deklarovaná je až na dva roky). Mezi dalšími efekty této technologie by měla být likvidace pachů v interiérech a snadnější udržitelnost čistoty ošetřených povrchů.

Potvrdí-li se účinky opatření, může jít v budoucnu o další metodu podporující eliminaci rizik přenosu kontaktních nákaz v sanitních vozech, a to jak pro pacienty, tak i pracovníky záchranné služby.

20161201_141142 img_3715

PhDr. Lukáš Humpl tiskový mluvčí ZZS MSK