logo

Královéhradečtí zdravotničtí záchranáři představili nový stan pro mimořádné události

Královehradecký kraj - 13.12.2016

Zcela nový stan, určený pro ošetřování nemocných a zraněných v podmínkách mimořádných událostí, v pondělí zástupci zdravotnické záchranné služby představili členům Bezpečnostní rady kraje. Jeho využití se předpokládá u hromadných neštěstí, živelných či krizových událostí apod.

Záchranářům umožní poskytnutí základního ošetření pacientů přímo na místě události, aniž by nemocní i zdravotníci museli být vystaveni nepříznivým vlivům okolního prostředí. Dopravu stanu na místo události a jeho přípravu mají na starosti hasiči. Zprovoznit jej dokáží do patnácti minut od příjezdu. Velmi rychle tak může být připraveno mobilní stanoviště poskytování neodkladné přednemocniční péče s vlastním LED osvětlením, klimatizací, či naopak možností vytápění. Život zachraňující úkony, nezbytné rychlé ošetření a lékařské třídění zraněných je zde prováděno ještě před vlastním transportem do zdravotnického zařízení.

Stan byl pořízen z dotace na krizovou připravenost s finanční spoluúčastí kraje a jeho pořízení přišlo na  300 000 korun. Je již druhým takovýmto prostředkem ve výbavě královéhradeckých záchranářů. Jeden z nich je umístěn v Hradci králové, druhý pak bude k dispozici v Trutnově pro využití v severní části kraje.

Ivo Novák tiskový mluvčí ZZS KHK