logo

Plzeň ocenila hrdiny. Jsou mezi nimi i záchranáři ZZS Plzeňského kraje

Plzeňský kraj - 13.12.2016

Primátor města Plzně Martin Zrzavecký ocenil dne 8. 12. 2016 záchranáře, hasiče, policisty i laiky za sedm vykonaných hrdinských činů, které většinou vedly k záchraně životů a zdraví občanů.

Mezi oceněnými jsou například strážníci, kteří odtáhli sebevraha z kolejiště, policisté, jenž zachránili člověka před upálením, muž, který se vrhl do vod Velkého boleveckého rybníka pro tonoucí seniorku či žena (policistka na mateřské dovolené), jež poskytovala pomoc účastníkům nedávné velké dopravní nehody mezi tramvají a autobusem MHD na Klatovské třídě.

Jsme potěšeni, že mezi vyznamenanými jsou i tři záchranáři ze Zdravotnické záchranné služby Plzeňského kraje – lékařka Jana Boučková, řidič – záchranář Petr Sloup a zdravotnický záchranář Martin Bouda, který byl nominován dokonce dvakrát.

Lékařka MUDr. Jana Boučková, záchranář Martin Bouda – výjezdová skupina Plzeň – město

Dne 3.10. během výjezdu k pacientovi se srdečními obtížemi se výjezdová skupina vozu RV čelně střetla s rychle jedoucím autem, které proti nim náhle vyjelo z protisměru. Zraněná lékařka dokázala sama vystoupit z havarovaného vozu, lehla si do trávy a záchranáře vyzvala, aby jako první ošetřil raněné v protijedoucím autě. Po základním zajištění zraněného pacienta z protijdecího vozu začal ošetřovat Martin Bouda vážně zraněnou lékařku. Ta razantně odmítla vyslání pomoci letecké výjezdové skupiny a spolu s HZS asistovala u vyproštění spolujezdce. Poté byla sama odvezena na emergency, kde se potvrdila závažná poranění vyžadující hospitalizaci ve FN. Zraněný záchranář musel být do večerních hodin ošetřován ve FN Plzeň.

Záchranář Martin Bouda, řidič Petr Sloup – výjezdová skupina Plzeň – město

Dne 26.9. v rámci noční směny, při návratu z výjezdu okolo sedmé hodiny, zahlédli záchranáři stoupající kouř na obzoru nad čtvrtí Roudná. Zanedlouho zjistili, že dým stoupá ze střechy obytného domu. Řidič otočil sanitní vůz k tomuto místu, kde ještě nebyly jednotky HZS. Ze střechy začaly šlehat plameny a proto ihned varovali obyvatele domu. Dále ve spolupráci s městskou policií a později Policií ČR zahájili evakuaci. Někteří obyvatelé o požáru vůbec nevěděli. Při evakuaci člověka z posledního patra začalo být vážně ohroženo zdraví i životy obou záchranářů. Kromě lidských životů zachránili i domácí zvířata. Petr Sloup stihl navíc přeparkovat záchranářské vozidlo, které by bylo jinak zničeno. Samozřejmě velký dík patří příslušníkům HZS, bez kterých by situace nemohla být vyřešena.

„Výjimečné činy dělají výjimeční lidé. Dovolte mi vám všem oceněným, ale i vašim nadřízeným poděkovat za práci, kterou děláte pro nás, pro běžné občany města Plzně, kterou děláte pro celou společnost. Děkuji tisíckrát!, “ uvedl primátor Martin Zrzavecký během slavnostního aktu.

Všem oceněným rovněž gratulujeme.

oceneni_1 oceneni_2

Foto: Magistrát města Plzně (repro redakce)

ZZS Plzeňského kraje